Z insolvenčních řízení získají věřitelé minimum, zjistil prů

ČTK ČTK
17. 10. 2013 13:49
Věřitelé s nezajištěnými pohledávkami domohou pouze 3,5 procenta jejich objemu.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Věřitelé s nezajištěnými pohledávkami domohou v insolvenčním řízení pouze 3,5 procenta objemu svých uznaných pohledávek. U většiny insolvenčních případů přitom k prohlášení úpadku vůbec nedojde. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnil tým pod vedením vedoucí katedry podnikové ekonomiky Vysoké školy ekonomické Evy Kislingerové na 962 případech insolvenčních řízení zahájených s podniky po lednu 2008.

"Výnos z insolvenčních řízení je naprosto nepřijatelně nízký a je vidět, že bude nutné přistoupit k dalším změnám v insolvenčním právu," uvedl k tomu Luboš Smrčka z Vysoké školy ekonomické. Přitom zmíněné procento uspokojení pohledávek bylo zjišťováno pouze z té části insolvenčních případů, kde byl prohlášen úpadek, a byla tedy zjištěna výše pohledávek.

Průzkum začal s 962 případy insolvenčních řízení, z nich se ale jenom 369 případů dostalo až do fáze vyhlášení úpadku. Celkem 593 případů bylo tedy ukončeno ještě před vyhlášením úpadku. Na 216 návrhů bylo zamítnuto pro nedostatek majetku dlužníka. Dalších 58 případů bylo zastaveno, protože soud požadoval po věřitelích zaplacení zálohy řízení a žádný z věřitelů tuto zálohu nesložil. "Ani zde žádný majetek dlužníka neexistuje, čehož si jsou věřitelé vědomi," podotkl Smrčka.

Celkem tedy asi 45 procent insolvenčních návrhů končí zjištěním, že zde není žádný relevantní majetek. Z 369 případů úpadku nebyli ve 199 případech uspokojeni věřitelé vůbec. Takže v pouhých 170 případech insolvenčních řízení byl nalezen majetek, který umožnil vyplatit alespoň nějaké peníze věřitelům.

O něco lépe jsou na tom podle průzkumu zajištění věřitelé, ale ani jejich situace není nijak skvělá. "Asi největším překvapením našich výzkumů je zjištění, že zajištění věřitelé byli v našem vzorku uspokojeni pouze z 22,9 procenta. To znamená, že nedostali zpět ani čtvrtinu svých zajištěných pohledávek. Tento fakt můžeme považovat za zcela šokující," poznamenal Smrčka.

Čeká se skoro dva roky

Nejdelší insolvenční řízení trvalo 1779 dnů, nejkratší 71 dnů. Průměrná délka byla 623 dny. Průměrná délka řízení, ve kterém došlo k uspokojení věřitelů, byla 700 dnů. Úpadek byl ve 310 případech řešen konkurzem, v 57 případech takzvaným nepatrným konkurzem a ve dvou případech reorganizací, jež byla přeměněna na konkurz.

Autoři výzkumu zašlou po volbách příslušným orgánům paragrafované znění návrhů změn insolvenčního zákona a příslušné podklady opírající se mimo jiné o tato statistická zjištění. "V základních obrysech navrhujeme zásadní revizi pojetí předlužení jako podmínky úpadku, dále navrhneme odpis sta procent přihlášených a uznaných pohledávek věřitelů v okamžiku úpadku dlužníka s tím, že by věřitel případně danil výnos z této pohledávky. Dalším opatřením by pak bylo definování nové skupiny věřitelů," doplnila Kislingerová.

 

Právě se děje

Další zprávy