Z daňových rájů je ovládáno už přes 13 tisíc firem v ČR

Ekonomika Ekonomika
22. 1. 2014 10:05
V oblibě vede Nizozemsko, kde je registrováno 4368 vlastníků firem z českého obchodního rejstříku.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Počet českých společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, ke konci loňského roku přesáhl 13 tisíc. Během roku se tak zvýšil o 2,9 procenta. Statistiky zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Majitelé z destinací považovaných za daňový ráj kontrolovali ke konci loňského roku 3,3 procenta českých firem. Do základního kapitálu těchto podnikatelských subjektů investovali 399,8 miliardy korun, což představuje 16 procent celkového základního kapitálu českých firem. Téměř tři pětiny (58 procent) společností s vlastníkem z daňového ráje podniká v oblasti nemovitostí nebo obchodu.

V oblibě vede Nizozemsko, kde je registrováno 4368 vlastníků firem z českého obchodního rejstříku. Následují Spojené státy americké (2939), Kypr (2018), Lucembursko (1144) a Seychely (717).

„Loňský rok pokračoval tlak Evropské unie a USA na off-shore destinace, jejichž důsledkem byla například změna legislativy na Seychelách, které podnikatelé vyhledávali zejména kvůli zajištění anonymity. Ačkoliv je zřejmé, že kolem daňových rájů přituhuje, v roce 2014 neočekáváme dramatický pokles zájmu," říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Podnikatelé budou podle ní využívat jiné, zřejmě komplikovanější možnosti pro zajištění anonymity, ochrany majetku nebo snížení daní. Zájem podnikatelů podle ní podpořil i loňský „zákaz anonymních akcií" v Česku a výsledky předčasných voleb.

 

Právě se děje

Další zprávy