Z českých bank má v Řecku nejvíc peněz Komerční banka

Ekonomika Ekonomika
29. 4. 2010 9:37
ČNB: české banky mají v řeckých dluhopisech přibližně půl procenta svých aktiv.
Řecko žádá o pomoc. Dostane ji?
Řecko žádá o pomoc. Dostane ji? | Foto: Zahraničí

Praha - České banky mají v řeckých dluhopisech uloženu částku mezi 20 a 25 miliardami korun, vyplývá z dosud známých informací. Zřejmě největší díl z tohoto balíku padá na Komerční banku.

Deník E15 cituje Tomáše Zimmermana z České národní banky, podle kterého objem řeckých dluhopisů držených tuzemskými bankami činí zhruba půl procenta objemu celkových aktiv bankovních sektoru. Tento odhad by odpovídal částce 20 miliard.

Pojišťovny i penzijní fondy čisté

O den dříve přišla s odhadem 25 miliard Patria - bez bližších podrobností.

Česká národní banky říká, že pojišťovny ani penzijní fondy žádné řecké dluhopisy nenakupovaly.

Ratingová agentury S+P, která před dvěma dny snížila rating Řecka o nevídané tři stupně a poslala ho tak do spekulativního pásma, odhaduje, že v případě platební neschopnosti Řecka by investoři přišli o 50 až 70 procent své investice.

Držet až do konce

V takovém případě by Komerční banka musela odepsat čtyři až pět miliard korun. Banka deníku E15 sdělila, že chce cenné papíry držet až do jejich splatnosti.

Světové banky mají v Řecku utopeno 295,5 miliard dolarů, tedy asi 5,75 bilionu korun. Největšími věřiteli Řecka jsou podle poslední analýzy Banky pro mezinárodní platby francouzské a švýcarské banky, jejichž pohledávky analytici shodně odhadují na 79 miliard dolarů. Třetí největší expozici vůči Řecku mají podle BIS německé banky - 43 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy