Z Česka půjdou 'nezničitelné' pneumatiky

Tomáš Fránek
20. 1. 2007 0:00
Otrokovice - Jedna z největších firem, Barum Continental, připravuje výrobu unikátní ochranné směsi určené na pneumatiky pro sportovní vozy.
A ze skladů továrny takřka nepřetržitě odjíždějí kamiony naložené pneumatikami.
A ze skladů továrny takřka nepřetržitě odjíždějí kamiony naložené pneumatikami. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Firma už úřadům ve Zlínském kraji poslala oznámení, že by ještě letos v nové hale chtěla míchat a na pneumatiky nanášet speciální směs, která při propíchnutí pneumatiky hned zacelí ránu.

Směs firma nebude nanášet na všechny pneumatiky, ale na část těch, které se v Otrokovicích speciálně vyrábějí pro rychlá sportovní auta.

Auta bez rezervy 

Barum Continental je největším světovým výrobcem speciálních vysokorychlostních pneumatik. Ty jsou určeny pro rychlosti až 240 kilometrů za hodinu.

Speciální těsnící hmota bude na pneumatiky nanášena podle požadavků automobilek, Barum plánuje, že půjde až o půl milionu kusů pneumatik ročně. Se zahájením zkušební výroby počítá firma v srpnu letošního roku.

"Půjde o vybrané typy pneumatik určené přímo výrobcem automobilů pro takzvané první vybavení. Toto opatření umožní nevybavovat osobní automobil náhradním pátým kolem," uvedla firma v oznámení úřadům s tím, že jde o unikátní technologii vyvinutou v koncernu Continental.

V Otrokovicích podle posledních dostupných údajů v roce 2005 vzrostla právě produkce vysokorychlostních HiTech plášťů, která se zvýšila o 81 procent na 2,42 milionu kusů.

Hlavními odběrateli jsou nejvýznamnější automobilové značky, jako je Volkswagen, Daimler Chrysler, BMW, GM či Ford.

Výstavba nových provozů a použití unikátní technologie jsou podle firmy důležité v konkurenčním boji.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Kdyby se celý proces nerealizoval, ztratil by Barum Continental postupně svoji konkurenční schopnost pro některé výrobce automobilů, se všemi důsledky z toho vyplývajícími, včetně omezování výroby a případných ztrát pracovních míst v Otrokovicích. Zájem o tento druh plášťů ve světě, především u výrobců automobilů, roste,"  uvedla firma v ohlášení záměru.

Důležitý záměr

Na výrobě vysokorychlostních pneumatik pracuje v Otrokovicích na čtyři sta zaměstnanců, investice do této výroby se vyšplhala nad dvě miliardy korun.

Použití speciální technologie ale bude znamenat také to, že automobilky odeberou z Otrokovic méně pneumatik, firma počítá s poklesem o asi sto tisíc kusů, které zatím slouží jako rezerva v autech.

Firma Barum Continental utržila v roce 2005 za prodej zboží a vlastních výrobků a služeb takřka 35,7 miliardy korun.

Jde o nejvyšší tržby v historii, ve srovnání s rokem 2004 je to o zhruba 2,4 miliardy více. Hospodaření skončilo ziskem 1,734 miliardy korun, což je meziročně asi o 28 procent více.

Firma, která zaměstnává téměř pět tisíc zaměstnanců, vyrobila celkem 18,52 milionu pneumatik pro osobní vozidla, což je proti roku 2004 o sedm procent více.

Majoritním vlastníkem otrokovické továrny je německý koncern Continental s osmdesáti pěti procenty akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy