Z bitvy o akcie obchodního domu Kotva vyšlo Česko levně

Tomáš Fránek
10. 3. 2011 13:15
Evropský soud potvrdil, že Česko porušilo práva kyperského majitele akcií Kotvy
Foto: Michal Štůsek

Brno - Česku se boj o proslulý obchodní dům Kotva nijak výrazně neprodraží.

Evropský soud pro lidská práva totiž sice uznal, že stát porušil práva kyperské společnosti Forminster Enterprises Limited, která vlastnila akcie obchodního domu za 1,2 miliardy, Česko ale zaplatí jenom náklady řízení ve výši 97 tisíc korun.

Firma přitom chtěla vysoudit vysoké odškodnění převyšující sedm set milionů korun. A v dosud neukončené arbitráži po Česku například požaduje jednu miliardu korun.

Rozhodnutí stačí

Soud už dříve rozhodl, že došlo k porušení práva kyperské společnosti na pokojné užívání majetku, jedenáct let zabavení akcií je příliš dlouhá doba. "S ohledem na více než jedenáctiletou dobu trvání zajištění a velkou cenu zajištěného majetku byla stěžovatelka (kyperská společnost) v daném případě nucena nést nepřiměřené břemeno," rozhodli soudci.

Podle dnešního verdiktu je rozhodnutí o tom, že Česko porušilo práva firmy, dostatečné a stačí, když dostane jenom náhradu nákladů. "Soud neshledal, že by délka zajištění akcií mohla mít jakýkoli vliv na pověst firmy. Ta navíc nedodala žádné informace, které by prokazovaly, že by trvání zajištění mělo nějaký skutečný dopad na její obchodní aktivity," uvedli soudci.

Kyperská společnost dostane zaplaceno jenom polovinu nákladů. "Firmě náleží náhrada ve výši 4000 euro," rozhodl soud, který jenom spor o výši odškodnění řešil dva roky.

Spor souvisí s případem vytunelovaných investičních fondů Trend a Mercia. Fond Trend vlastnili Michael Kocáb a Martin Kratochvíl, v roce 1995 ho koupila společnost Královéhradecká brokerská v čele s Miroslavem Hálkem.

Hálek prostřednictvím Trendu a dalších společností vlastnil 65 procent akcií Kotvy. Celých 56 procent akcií Kotvy v hodnotě 1,2 miliardy korun Hálek převedl právě na kyperskou společnost Forminster Enterprices Limited.

Kdo za to může?

Podle vyšetřovatelů byla napojena na Hálka; ten to ale vždy popíral.

Státní zástupce rozhodl, že kyperská firma nesmí s akciemi fondu nakládat. Stížnost kyperské firmy na tento krok postupně v Česku zamítl Vrchní a nakonec i Ústavní soud.


 

Právě se děje

Další zprávy