Westinghouse podepsal s Vítkovicemi dohodu o Temelínu

Karel Toman
1. 12. 2011 12:50
Pokud Westinghouse bude stavět nové bloky, důležité komponenty mu dodají Vítkovice
Foto: Vítkovice Steel

Praha - Americko-japonská společnost Westinghouse uzavřela ve čtvrtek partnerství se strojírnami Vítkovice k chystané dostavbě Temelína.

Smlouva se týká výroby důležitých komponentů pro plánované nové bloky jaderné elektrárny . Podle regionálního prezidenta Westinghousu dává Vítkovicím šanci stát se součástí dodavatelského řetězce pro obří zakázku, jejíž cena dosáhne řádu stovek miliard korun.

Takzvané memorandum o porozumění v Praze podepsal za Westinghouse prezident pro Evropu, Blízký Východ a Afriku, Yves Brachet, a za Vítkovice předseda představenstva společnosti Jan Světlík, který je zároveň prezidentem Národního strojírenského klastru.

Část zakázek zůstane "doma"

Jde o důležitý krok, aby mohl dát Westinghouse ČEZu kvalitní nabídku, která se navíc bude líbit i politikům, kteří o ní budou nepřímo rozhodovat.

Pokud totiž bude reaktor Westinghousu známý pod názvem AP1000 pro nové bloky Temelína vybrán, práci na něm získají i lidé v Česku. Společnost totiž od vítkovických strojíren objedná "důležité ocelové prvky pro nádobu kontejnmentu a ochrannou budovu reaktoru, různé prvky pro strukturální a mechanické moduly a hlavní komponenty reaktorového okruhu".

Podle smlouvy budou zároveň obě firmy společně hledat příležitosti pro členy Klastru, které mají zájem stát se kvalifikovaným dodavatelem Westinghouse.

"Westinghouse nakupuje tam, kde staví, a dnešní dohoda ukazuje, že tuto politiku myslíme vážně. Dokonce i v případě, kdy se zástupci české vlády a našeho potenciálního zákazníka ČEZ jasně vyjádřili, že lokalizaci dodávek nebudou při posuzování nabídek v tendru brát v potaz," řekl při podpisu smlouvy Yves Brachet.

Podle Jana Světlíka je po podpisu memoranda zakázka pro Temelín šancí pro celý strojírenský klastr.

Partnerství uzavřeli i Rusové

Podobná partnerství už s místními institucemi v minulosti uzavřelo i konkurenční rusko-české konsorcium MIR 1200. Kvůli velké závislosti Česka zejména na ruských dodávkách plynu, je však podle některých expertů a politiků případné vítězství Rusů pro Česko bezpečnostním rizikem pro naši energetickou nezávislost.

Třetím uchazečem o dostavbu Temelína je francouzské konsorcium Areva.

 

Právě se děje

Další zprávy