Vzpoura Brna proti Kalouskovi, nechce 1400 automatů

Tomáš Fránek
17. 5. 2011 11:40
Ministerstvo povoluje automaty i tam, kde to odporuje předpisům
Gambler. Ilustrační snímek
Gambler. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brno - Ministerstvo financí vedené Miroslavem Kalouskem, které slibuje tvrdší boj s hazardem, povoluje nové hrací automaty i tam, kde to města zakazují.

Jenom v Brně povolil Kalouskův úřad za půl roku 1412 výherních automatů. Občanské sdružení Brnění tvrdí, že z nich se až tisíc nachází na zapovězených místech. Například v blízkosti škol.

Proti benevolenci, s níž stát povoluje videoterminály, už se poprvé postavil i soud. V případě Bohumína rozhodl, že ministerstvo postupuje protizákonně, když nebere ohledy na názory měst.

Už toho máme dost

Proti postupu ministerstva se nyní jednohlasně postavili i brněnští zastupitelé.

"Brno by již dále nemělo mlčky přihlížet, jak ministerstvo financí ignoruje vůli zastupitelů a povoluje provozování dalších a dalších videolotrerijních terminálů v Brně. Poslanci by takovému jednání měli učinit přítrž," uvedl Martin Ander ze Strany zelených.

Brněnští zastupitelé požadují změnu zákona. Tak, aby měl stát - v tomto případě ministerstvo financí - povinnost respektovat městské protihazardní vyhlášky.

"Dnes se ministerstvo spokojuje s čestným prohlášením žadatele, že jeho záměr je v souladu s vyhláškou," uvedla předsedkyně kontrolního výboru Helena Sýkorová.

Usnesení zastupitelstva proti hazardu bylo jednomyslné, pro hlasovalo všech 53 přítomných zastupitelů. Jednotné hlasování bývá výjimečné.

Zastupitelé nad to chtějí, aby ministerstvo financí omezilo denní dobu, kdy je možné hrací automaty a loterijní terminály provozovat. Mělo by se tak dít jen mezi 12:00 a 24:00, stojí v usnesení.

Desítky soudů

Brno se už kvůli postupu ministerstva obrátilo na soud, žaloby podalo i dalších asi padesát měst v zemi.

Podle zástupce mluvčího ministerstva financí Jakuba Haase nelze jednoznačně říct, zda automaty byly povoleny v rozporu se zákonem.

Pro agenturu ČTK nevyloučil, že úřad některá vydaná povolení odebere. Může se tak stát, když "nastanou nebo dodatečně vyjdou najevo okolnosti, pro které by nebylo možné loterii nebo jinou podobnou hru povolit", nebo když se dodatečně ukáže, že údaje k vydání povolení byly klamné.

Ministerstvo tvrdí, že pokud provozovatelé videoterminálů splní všechny náležitosti, musí jim povolení vydat. "Záležitost není o tom, že by 'zlé' ministerstvo financí schválně povolovalo videoterminály obcím proti jejich vůli. Ministerstvo financí dlouhodobě upozorňuje na skutečnost, že povolení je nárokové, tedy pokud žadatel splní formální podmínky, ministerstvo povolení vydat musí," uvedl už dříve Ondřej Jakob z ministerstva.

Proto již předložilo zákon, který umožňuje obcím videoterminály regulovat.

"Tento návrh nyní projednává Poslanecká sněmovna. V minulosti se (ministerstvo) obcím snažilo vyjít vstříc různými způsoby. Nicméně základním problémem je nevyhovující legislativa, kterou se snažíme změnit. Záměrem ministerstva je také směřovat část výnosu ze zdanění hazardu přímo obcím," dodal Jakob.


 

Právě se děje

Další zprávy