Vznikne elektronický registr zbraní, souhlasí poslanci

ČTK ČTK
27. 3. 2013 14:53
Novinka nahradí nynější nepřesnou a nepřehlednou papírovou evidenci
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Sněmovna schválila předlohu o elektronickém registru zbraní, který nahradí nynější nepřesnou a nepřehlednou papírovou evidenci. Novela zákona o zbraních a střelivu, jež míří k projednání do Senátu, také prodlužuje platnost zbrojních průkazů a zavádí i další novinky.

Věci veřejné ale neprosadily návrh, podle kterého by si lidé mohli pro obranu pořizovat bez zbrojního průkazu nesmrtící zbraně. Jde například o pušku na tenisové míčky.

Vládní novela má také zvýšit bezpečnost při přepravě zbraní a střeliva, na převoz by měla dohlížet policie. Dopravci by museli policistům předat identifikační kód vozu, který umožní sledování polohy auta pomocí družicového systému. V odůvodněných případech by policisté mohli trasu jízdy změnit či přepravu zakázat.

Novela dále umožní držitelům zbrojního průkazu, aby se jej nebo některé jeho skupiny mohli vzdát. V současné době to policie provádí bez zákonného rámce. Administrativní zátěž držitelů zbrojních průkazů by se měla snížit prodloužením doby jeho platnosti z pěti na deset let. Nově nebude nutné žádat o nový průkaz v případě změny bydliště.

Předloha také zlegalizuje lov některých přemnožených druhů divoké zvěře v nočních hodinách za pomocí noktovizorů. To by mělo vyloučit, aby si myslivec ve tmě spletl zvíře například s člověkem. Novela by měla platit od poloviny příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy