Vznikl Český aeroholding, spojí ČSA a Letiště Praha

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 3. 2011 13:05
Akciová společnost je zapsána v obchodním rejstříku

Praha - České aerolinie a Letiště Praha mají od pátku oficiálně společnou "střechu". Do obchodního rejstříku byl zapsán vznik akciové společnosti Český aeroholding. Zakladatelskou listinu podepsal už v únoru ministr financí Miroslav Kalousek.

Dosavadní šéf obou společností, které se staly součástí holdingu, Miroslav Dvořák, ve čtvrtek večer rezignoval na své funkce v čele představenstev Letiště i ČSA. Stejný krok udělali i Petr Vlasák, který dosud zastával funkci místopředsedy Letiště Praha, členka představenstva Martha Guthová a Josef Adam, člen představenstva aerolinií.

Představenstva obou firem budou mít od nynějška místo pěti členů pouze tři, po třech členech budou mít nově i dozorčí rady obou společností.

Po zapsání do obchodního rejstříku se ujmou nových pozic ve vedení holdingu jeho členové, kteří byli zvoleni na ustavujícím zasedání dozorčí rady 14. února. Předsedou představenstva bude Dvořák, místopředsedy Vlasák a Philippe Moreels, vedení doplňují jako členové Guthová a Adam.

"Manažerské pozice budou nastavovány postupně tak, jak budou akcie jednotlivých společností vkládány do struktury aeroholdingu. V plném rozsahu by  otázka personálního nastavevení  měla být vyřešena nejpozději do konce roku," uvedla mluvčí aerolinek Hana Hejsková.

Do nově vzniklé akciové společnosti se postupně začlení kromě ČSA a Letiště i jejich dceřiné společnosti, všechny firmy ale budou dál obchodně samostatné. Celý proces začleňování má skončit v roce 2012.

Vytvoření aeroholdingu je součástí restrukturalizace, kterou již téměř rok prochází ztrátové České aerolinie. Předcházelo mu vyčlenění specializovaných dceřiných společností, které zajišťují například charterovou dopravu (Holiday Czech Airlines), opravárenství (Czech Airlines Technics) a takzvaný handling, tedy odbavení letadel a lidí (Czech Airlines Handling).


 

Právě se děje

Další zprávy