Vzkaz do Bruselu: Na stavbě R55 jdou ušetřit miliardy

Tomáš Fránek
5. 9. 2007 13:55
Evropská komise prověřuje povolovací proces
Silnice R55 u Olomouce
Silnice R55 u Olomouce | Foto: ŘSD

Brno - Pokud by rychlostní silnice R55 spojující Břeclav s Olomoucí nevedla přes chráněnou ptačí oblast  Bzenecká Doubrava a nestavěly se některé obchvaty měst, ušetřily by se až dvě miliardy korun.

Takový vzkaz do Bruselu úředníkům Evropské komise posílají ekologové a ornitologové na základě nové studie, kterou si nechali zpracovat.

Evropská komise už přitom právě na základě stížnosti ekologických sdružení na porušení evropských směrnic prověřuje povolovací proces na tuto silnici.

Chraňte ptáky, nestavte obchvaty

Studii ekologové rozeslali na padesát stáních úřadů. Vyplývá z ní, že dopravně, ekologicky i finančně je výhodnější postavit R55 z Rohatce do Otrokovic mimo Ptačí oblast Bzenecká Doubrava.

Právě trasu přes tuto ptačí rezervaci loni schválilo ministerstvo životního prostředí. Silnice má vést unikátním tunelem z pletiva, betonu a umělých hmot, čímž by byla dodržena evoropská směrnice o ochraně ptactva.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V ptačí oblasti Bzenecká Doubrava - Strážnické Pomoraví je evropskou směrnicí o ochraně volně žijícího ptactva chráněno šest druhů ptáků: čáp bílý, moták pochop, strakapoud jižní a prostřední, skřivan lesní a lelek lesní.

Právě pro lelka a pro skřivana lesního znamená oficiální varianta R55 velmi vážné ohrožení.

Studie ale doporučuje schválenou trasu změnit a vést je mimo ptačí oblast kolem Uherského Ostrohu. Nemusely by se tak stavět ani obchvaty Veselí nad Moravou a Strážnice v délce asi dvaceti šesti kilometrů.

Ušetříme?

Podle České společnosti ornitologické, Ekologického právního servisu a organizace Českého svazu ochránců přírody Veronica ze studie vyplývá, že tak by silnice mohla být levnější o jednu až dvě miliardy.

Dálniční známka
Dálniční známka | Foto: ÚAMK

Zatímco oficiální plány na stavbu přes ptačí obchvat s tunelem a obchvaty měst počítají až s více jak patnácti miliardami, trasa doporučovaná studií by stála čtrnáct miliard.

"Studie byla poslána ministerstvům dopravy a životního prostředí, krajským úřadům v Brně a ve Zlíně a také obcím a městům na silnici I/55 a v okolí R55. Dostane ji také Evropská komise, která od května řeší stížnost proti schválení R55 bez posouzení varianty mimo ptačí oblast," uvedl Tomáš Brinke z České společnost ornitologické

Úřady zatím nechtějí kvůli tomu, že ještě neznají přesný obsah studie, návrhy na změnu trasy silnice komentovat.

Přetížená silnice

Obce se ale bojí, že spory oddálí výstavbu nové silnice. "Kdyby se stavba oddálila, byla by to pro nás katastrofa," uvedla už dříve starostka Petrova Jarmila Růžičková.

Trasa silnice R55 Olomouc-Přerov-Hulín-Břeclav je dlouhá 86 kilometrů.

Má nahradit přetíženou silnici I/55, která na východě Moravy vede přes centra mnohých měst a vesnic. Dokončený je zatím jen kilometr, další čtyři se stavějí a ostatní úseky se připravují.

 

Právě se děje

Další zprávy