Vzdělání v Česku vynáší až za 11 let. Školné je detail

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 6. 2010 6:15
Vysokoškoláci v Česku doženou výdělek středoškoláků za 11 let. Trvá jim to dvakrát déle než Maďarům.
Vysokoškolákům trvá 11 let, než doženou finanční náskok, které za dobu jejich studia získali středoškoláci.
Vysokoškolákům trvá 11 let, než doženou finanční náskok, které za dobu jejich studia získali středoškoláci. | Foto: Martina Běhounková

Brno - I bez školného, které je nyní jedním z témat jednání o budoucí vládě, trvá vysokoškolákům v Česku více než 10 let, než dohoní finanční náskok svých méně vzdělaných vrstevníků. Vzdělání se tak u nás začne finančně vyplácet v průměru později než například na Slovensku nebo v Maďarsku. Zavedení dvacetitisícového školného, o kterém politici diskutují, by tuto dobu prodloužilo jen o sedm měsíců.

Podle údajů o platech to spočítala společnost Profesia, která provozuje průzkum platů Merces ve všech třech zemích.

Vysokoškoláci sice podle údajů od 250 tisíc lidí berou v průměru vyšší plat, ale začínají vydělávat později než jejich vrstevníci, kteří skončí své vzdělávání střední školou. Za pět let, které vysokoškoláci stráví studiem, si středoškoláci s průměrným platem kolem 20 900 korun měsíčně vydělají víc než jeden milion korun. Pak nastoupí do práce i vysokoškoláci a začnou tento náskok dohánět.

Po nástupu do práce berou jen o dva tisíce Kč více

"Zatímco pětadvacetiletí vysokoškoláci v České republice mají v průměru na výplatní pásce jen o zhruba tisíc korun více, například u třicetiletých je rozdíl mezi příjmy obou skupin už přes devět tisíc korun měsíčně, o pět let později dokonce více než 15 500 korun. Plat vysokoškoláků roste výrazně rychleji, předpokládáme-li, že náklady na život jsou pro obě skupiny stejné," komentoval vývoj Miroslav Dravecký, projektový manažer platového průzkumu Merces.cz.

Podle propočtů společnosti Profesia tak stejnou celkovou sumu jako středoškoláci vydělají lidé s vysokoškolským vzděláním za 10 let a 11 měsíců. V případě, že by rok studia na univerzitě stál dvacet tisíc korun, náskok by dohnali za 11 let a 6 měsíců.

U slovenských sousedů je rozdíl mezi platem vysokoškoláka a středoškoláka vyšší už od počátku. "Vysokoškolákům na Slovensku potrvá přesně 9 let a 7,5 měsíce než se jim finančně vrátí čas strávený v aulách univerzit," upozornil na základě dat z průzkumu Merces.sk Dravecký.

Maďaři jsou na tom dvakrát lépe

Investice do vzdělání se ze tří porovnávaných zemí nejvíce vyplatí Maďarům. Stejnou celkovou sumu jako středoškoláci si vydělají absolventi vysokých škol v průměru vydělají už za 5 let a 9 měsíců.

"Rychlá návratnost investice do vysokoškolského diplomu v Maďarsku souvisí s více než dvojnásobně vyšším platem vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců oproti platům lidí s maturitou," dodal Dravecký.

 

Právě se děje

Další zprávy