Výzkumy líčí Česko jako ráj podnikání. Zjara bylo No. 1

Karel Toman
20. 1. 2010 14:00
Začít v Česku s podnikáním je snazší než dřív. Ekonomická svoboda roste, potvrzují dva výzkumy.
Čeští fanoušci během sobotní čtyřhry proti Francouzům v Ostravě.
Čeští fanoušci během sobotní čtyřhry proti Francouzům v Ostravě. | Foto: Ondřej Besperát

Washington/Gütersloh - Podnikání v České republice bylo v roce 2009 o něco svobodnější než rok předtím. Vyplývá to z čerstvého letošního žebříčku pravidelného mezinárodního srovnání s názvem 2010 Index of  Economic Freedom z dílny konzervativního washingtonského think-tanku Heritage foundation.

Česko se v něm mezi 183 zeměmi světa umístilo na slušném 34. místě těsně před Slovenskem. Na stobodové stupnici hodnocení ekonomické svobody jsme dosáhli 69,8 bodů a oproti loňsku jsme si o 0,4 bodu polepšili.

Na jaře Česko bylo nejlepší na světě

Fakt, že si Česko v mezinárodních srovnáních ekonomické transformace stále vede dobře, potvrdil vloni koncem roku i žebříček německé nadace Bertelsmann, index BTI 2010.

Ten hodnotí úspěchy transformace v 128 zemích. V tak zvaném Management indexu měřícím kvalitu vlád a politických rozhodnutí z let 2007 až 2009 skončilo Česko deváté hned za Slovenskem. V Statusovém indexu, který hodnotí dosaženou úroveň k jaru 2009, je Česká republika dokonce první na světě.

Nové polepšení v žebříčku ekonomické svobody od Heritage foundation je o to pozoruhodnější, že rovná polovina zemí si díky protikrizovým intervencím vlád do ekonomiky naopak pohoršila. Například osmé Spojené státy o 2,7 bodu. Velká Británie, která má hospodářství oproti loňsku o 2,5 bodu "méně svobodné", vypadla z první desítky.

Žebříček nadále vede Hong Kong a Singapur, z postkomunistických zemí předstihlo Českou republiku jen šestnácté Estonsko. A to i přesto, že si výrazně pohoršilo o 1,7 bodu. Maďarsko je 51., Polsko na 71. místě.

Foto: Ondřej Besperát

Index ekonomické svobody hodnotí hospodářské prostředí dané země podle deseti kritérií. Ve čtyřech si Česko polepšilo, ve třech se zhoršilo a tři zůstaly na loňské úrovni.

Polepšili jsme se ve svobodách pro podnikání. Zpráva si pochvaluje, že založit v Česku byznys jde snadno, proces ale přesto dvojnásobně převyšuje průměrný počet 18 úředních úkonů, jak je to běžné ve světě.

Nejsložitější pružná práce v Evropě

Zlepšila se i volnost obchodu, která dosahuje na našem "vysvědčení" vůbec nejlepší známku (87,5 bodu). Dobře si stojíme i ve volnosti pracovního trhu.

"Regulace trhu práce je poměrně pružná. Nemzdové náklady na zaměstnání pracovníka mohou být poměrně vysoké, jeho propuštění je ale snadné a ne tak nákladné," píše zpráva, která upozorňuje na přímý vztah ekonomické svobody a výšky HDP na hlavu.

Hodnotitelé z Washingtonu tak ohledně českého pracovního trhu dospěli k přesně opačnému závěru, než nadnárodní poradenská firma Deloitte. Ta ve své nedávné studii označila systém propouštění v Česku za jeden z nejsložitějších v Evropě.

Česko si u Heritage Foundation polepšilo i v utrácení vlády,  ale tvoří vůbec nejnižší položku v hodnocení země - jen 45,6 bodů. Naopak se zhoršily naše nadprůměrné rozpočtové a monetární svobody a prostředí v oblasti nemovitostí a to hlavně pomalostí našich soudů.

Zdravý český byznys dusí "rudá byrokracie"

Na stejné úrovni jako vloni zůstala svoboda pro investice, finančníky a také svoboda od korupce. Organizace si všímá, že velké korupční kauzy u nás zůstávají nevyřešeny.

"Přestože veřejná správa je obecně konzistentní s tržní ekonomikou, byrokracie a postkomunistický úřední šiml (red tape) zpomaluje podnikatelský dynamismus," upozorňují američtí konzervativci v hodnocení České republiky. "Korupce je stále vnímána jako významná,  což potvrzuje pomalý postup legislativní a soudní reformy. Potřebné jsou strukturální reformy také na trhu práce."

 

Právě se děje

Další zprávy