Výstavba bytů se rekordně propadla. A bude hůř

Petr Holub
19. 8. 2009 20:04
Stavební firmy proto plně závisí na přílivu státních zakázek
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Výstavba bytů míří k rekordním propadům. Významným mezníkem je druhé čtvrtletí, kdy proti minulému roku poklesla o 21,2 procenta.

„Větší pokles byl naposledy ve druhém čtvrtletí roku 2000," oznámil vrchní ředitel Českého statistického úřadu Josef Vlášek.
Zároveň připomněl, že se přes dramatický pád začalo stavět 9736 bytů, o dva a půl tisíce víc, než před devíti lety. „Je to pád z vyšší základny," upřesnil Vlášek.

Statistický úřad přitom upozorňuje, že pokles se může ještě prohloubit. Nově uzavřené zakázky totiž klesají ještě rychlejším tempem. U pozemního stavitelství, jehož hlavní součástí je výstavba bytů, pokles dosáhl 42,6 procenta.

Nezájem o nové byty snižuje jejich ceny, oproti loňské zimě klesly téměř o deset procent. „V prvním čtvrtletí se něco zlomilo," potvrzuje Vlášek.

Česko však má zatím daleko k číslům ve Spojených státech, kde se za poslední dva roky snížila výstavba nových bytů na polovinu a ceny klesly o 25 procent.

Paneláky v ulici Pod LIpami
Paneláky v ulici Pod LIpami | Foto: Ludvík Hradilek

Záchrana z minulosti

Stavební firmy proto plně závisí na přílivu státních zakázek. V posledních třech letech získávaly na stavbu bytů a továren zakázky ve výši 140 miliard ročně, zakázky na inženýrské stavby, jako jsou dálnice a energetické sítě, se pohybovaly v rozmezí 100-140 miliard korun.

Zakázky z prvního letošního pololetí dosahují u bytů a továren necelých čtyřiceti miliard. Poloviční zájem o novostavby se však může ještě letos vyrovnat dostavbami zakázek z minulých let. Dokazuje to druhé čtvrtletí, kdy skoro o desetinu poklesly dokončené rodinné domy, bytových domů se však dostavělo o třetinu víc. „Tato zásoba ale časem dojde," míní Vlášek.

U inženýrských staveb, které financuje stát, kraje a města, je bilance lepší a nové letošní zakázky překročily padesát miliard. Vzhledem k tomu, že začátkem roku došlo k tradičnímu zdržení, může letošní bilance dosáhnout úrovně minulých let.

Čtyřicet miliard od Slamečky

Závislost stavebníků na státních zakázkách zvyšuje tlak na rozpočet. Ještě květnový návrh státního rozpočtu počítal s tím, že se státní výdaje na dopravní stavby zvýší proti letošním 75 miliardám korun o dalších deset miliard. Ministr dopravy Gustáv Slamečka už přesvědčil ministra financí Eduarda Janotu, aby se víc zadlužil a přidal 12,5 miliardy. Požaduje však dalších 25 miliard.

„Zlepšení stavební produkce v příštích měsících nemůžeme čekat. Svaz podnikatelů ve stavebnictví předpovídá meziročně pokles do deseti procent. To se může vyplnit," míní ředitel Vlášek.

 

Právě se děje

Další zprávy