Vyšší DPH sebrala Philip Morris v Česku část tržeb

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
19. 11. 2010 16:09
Pokles vyvážil odbyt na Slovensku i v Německu.
Kuřáci v Česku nasypali do pokladny Philip Morris méně peněz než loni.
Kuřáci v Česku nasypali do pokladny Philip Morris méně peněz než loni. | Foto: Reuters

Praha - Necelé procento z tržeb ukouslo největšímu výrobci cigaret v Česku zvýšení DPH a následné zdražení cigaret.

Společnost Philip Morris oznámila, že za devět měsíců letošního roku klesly její tržby meziročně o 0,8 procenta na 8,5 miliardy korun. Jen v Česku se tržby snížily dokonce o 5,1 procenta.

Tento pokles byl způsoben poklesem odbytu v republice v hodnotě 0,3 miliardy korun po zvýšení spotřební daně a DPH. Částečně jej vyvážil růst cen o 0,1 miliardy korun.

Na výsledek společnosti působil pozitivně i vývoj cen na Slovensku a vyšší objem prodeje dalším společnostem Philip Morris v EU.

Podle odhadů společnosti Philip Morris ČR se celkový trh cigaret v České republice za prvních devět měsíců roku 2010 snížil o 1,6 procenta na 15,8 miliardy kusů proti stejnému období roku 2009, a to zejména v důsledku zvýšení sazeb spotřební daně a DPH a jejich promítnutí do prodejních cen. Tento pokles byl však částečně vykompenzován vyšším objemem přeshraničního prodeje do Německa.

Objem domácího odbytu společnosti Philip Morris ČR za prvních devět měsíců se v porovnání se stejným obdobím roku 2009 snížil o 7,6 procenta. "Tento pokles odráží výše uvedené snížení celkového trhu a tržního podílu," konstatuje zpráva.

O 2,1 procenta poklesl i odbyt cigaret na Slovensku, tržby společnosti Philip Morris Slovakia, kterou kutnohorská společnost z 99 procent vlastní, ale vzrostly. Za prvních devět měsíců byly v porovnání se stejným obdobím roku 2009 vyšší o 6,9 procenta.

Tržby z vývozu se zvýšily meziročně o 3,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy