Vyšší DPH přinese 58 miliard. Na reformu ale stačí 26

Petr Kučera Petr Kučera
18. 2. 2011 20:55
Zbytek má jít na snížení deficitu státního rozpočtu, připouští vláda
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Zvýšení sazby DPH na jednotných 20 procent přinese státu mnohem víc peněz, než je nutné k samotnému financování důchodové reformy.

Ukazují to výpočty odborníků a v pátek to veřejně připustil i ministr dopravy za Věci veřejné Vít Bárta.

Až dosud vláda zdůvodňovala chystané zdražení potravin, bydlení, vstupenek, tepla, dětských plenek a dalších položek daněných nyní desetiprocentní sazbou výhradně nutností získat peníze na změnu penzijního systému.

Podle Věcí veřejných si důchodová reforma v podobě, v jaké byla představena ve čtvrtek večer, vyžádá v průběžném systému náklady 20 miliard korun. Navrhovaná kompenzace pro rodiny - vyšší daňová sleva na děti - pak přijde na šest milionů ročně.

Potřeba je 26 miliard, získá se nejméně 58

Výnos z vyšší DPH přitom Věci veřejné odhadují na 65 miliard korun ročně.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek ve čtvrtek večer hovořil o zhruba 57 až 58 miliardách ročně, stejnou částku zmiňuje i ministr financí Miroslav Kalousek (oba TOP 09). Podle hlavního analytika Patria Finance Davida Marka by ale vyšší DPH mohla přinést dokonce 70 až 75 miliard korun.

"Zbytek by měl jít ke snížení současného deficitu důchodového účtu státního rozpočtu," řekl ministr Bárta.

Záruku, že celý dodatečný výnos z DPH bude použit pouze k účelům důchodové reformy, dá podle Kalouska změna zákona o rozpočtovém určení daní.

Schodek celého státního rozpočtu má jen letos dosáhnout 135 miliard korun, přičemž podíl důchodů stále roste a činí zhruba čtvrtinu výdajů.

Jen pro letošní rok bude na důchody chybět zřejmě přes 30 miliard - o tolik jsou příjmy průběžného systému nižší než současné penze.

Co má zůstat ve snížené sazbě

  • chleba
  • brambory
  • mléko, ale nikoliv mléčné výrobky
  • zelenina v syrovém stavu
  • ryby (nezpracované)
  • dětská mléčná výživa
  • potraviny pro diabetiky, celiaky a fenylketonuriky (bezlepkovou dietu)

Snížená sazba DPH je nyní 10 procent, vláda ji chce sjednotit se základní sazbou daně na 20 procentech. Zdražila by tak většina potravin, nealkoholické nápoje, hromadná doprava, léky, ubytovací služby, knihy, vstupné na kulturní akce, dětské pleny, dětské autosedačky, ale také voda či teplo. Výjimku dostanou jen vyjmenované základní potraviny (v rámečku vpravo).

O penzijní fondy prý nebude zájem

"Jakými propočty je chystané zvýšení DPH na 20 procent u většiny z dosavadních položek podloženo, zůstává záhadou," upozorňuje Tomáš Prouza, spolumajitel poradenské společnosti Partners a bývalý náměstek ministra financí.

Podle něj totiž nebude vládou navržený systém důchodové reformy pro spoustu lidí atraktivní. "Není vůbec jasné, jak hluboký výpadek příjmů můžeme čekat," uvedl Prouza na webu Peníze.cz.

Částečné vystoupení ze státního průběžného systému a spoření v penzijních fondech totiž bude podle vlády jen dobrovolné, nikoliv povinné.

Prouza se obává, že masivní navýšení DPH tak poslouží spíše navýšení příjmů státního rozpočtu. "Pokud pomůže snížit schodek, má navýšení DPH smysl, pokud povede k navýšení výdajů, je to špatná zpráva," domnívá se.

"Pokud se člověk jednou rozhodne své peníze vkládat do fondů, nebude mít možnost vzít své rozhodnutí zpět - a to bez ohledu na to, jak špatných výsledků může fond dosahovat. Palec dolů a důrazné varování pro ty, kteří budou o systému uvažovat: stáváte se nevolníky něčeho, o čem netušíte, jak funguje," uzavírá Prouza.

Čekejte další změny

Také podle analytiků společnosti Next Finance není jasné, z kolika procent navýšení DPH pokryje výpadek průběžného systému.

"Je možné, že se časem ukáže nesoulad mezi vyšším příjmem DPH a tímto výpadkem. Poté bude nutno buď DPH opět změnit, anebo překalibrovat průběžný systém," říkají analytici Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora.

Do budoucna také očekávají tlak na navýšení vyvedených tři procentních bodů z nynějších celkem 28 procent vyměřovacího základu. Je také velmi pravděpodobné, že příští vlády se opět pokusí systém měnit.

Podle analytiků Next Finance se v dalších letech bude zřejmě mohutně diskutovat o skutečnosti, že vyvedení části peněz na penze z průběžného systému do fondového tento průběžný systém oslabí, namísto aby jej posílil.

Za mimořádně dobrou zprávu však považují rozhodnutí vlády, že spoření v penzijních fondech nebude povinné. "Lidé nebudou donuceni povinně spekulovat na finančním trhu skrze důchodový fond, nebudou donuceni povinně se stát gamblery. Dobrovolnost systému je klíčová," uvádějí.

 

Právě se děje

Další zprávy