Vyšší daně dostanou letos inflaci ke třem procentům

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
10. 2. 2012 10:13
Centrální banka zveřejnila novou prognózu, růst inflace bude jen dočasný
Foto: Aktuálně.cz

Inflace v prosinci klesla oproti minulému měsíci o jednu desetinu procentního bodu na 2,4 procenta. Nemělo by však jít o začátek klesajícího trendu.

Česká národní banka v dnes zveřejněné prognóze předpokládá, že celková inflace letos dočasně vzroste zejména v důsledku zvýšení DPH těsně nad 3 %.

Pro rok 2013 pak centrální bankéři počítají s jejím snížením pod dvouprocentní inflační cíl.

„Dopady zvýšení DPH do inflačních očekávání a mezd jsou předpokládány nevýrazné,“ uvádí ČNB.

Centrální banka v prognóze dále počítá, že koruna bude vůči euru pozvolna posilovat z aktuálně oslabené úrovně, odrážející dopady dluhové krize v eurozóně. Již na začátku února ČNB řekla, že letos předpokládá průměrný kurz koruny kolem 24,90 Kč/EUR.

I proto dále odhaduje, že nebude v brzké době muset měnit základní úrokové sazby. Ty jsou již od května 2010 na rekordně nízkých úrovních. A nová prognóza počítá spíše s výhledovým snížením sazeb.

„S prognózou je konzistentní stabilita tržních úrokových sazeb v nejbližším období a jejich následný mírný pokles. Směrem k poklesu úrokových sazeb působí na celém horizontu prognózy utlumené domácí inflační tlaky a nízká hladina zahraničních úrokových sazeb,“ uvádí ČNB.

Prognóza dále počítá se stagnací domácí ekonomiky v letošním roce a oživením v roce 2013 (HDP plus 1,9 %). To má být taženo oživenou zahraniční poptávkou.

Na trhu práce se uvedený vývoj ekonomické aktivity podle ČNB projeví dočasným poklesem celkové zaměstnanosti ve druhé polovině roku 2012. K opětovnému, byť nevýraznému růstu se celková zaměstnanost vrátí až ve druhé polovině roku 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy