Vysočina měla kladivo na větrníky, soud ho zrušil

Tomáš Fránek
23. 7. 2009 8:30
Nejvyšší správní soud zrušil zákaz výstavby větrných elektráren na Vysočině
Kraj neměl právo výstavbu větrníků blokovat, řekl soud.
Kraj neměl právo výstavbu větrníků blokovat, řekl soud. | Foto: Evropská komise

Brno - Kraj Vysočina jako první v zemi neuspěl se svou snahou úplně zastavit výstavbu větrných elektráren.

Nejvyšší správní soud totiž vyhověl žalobě tří obcí a zrušil omezující body v krajských zásadách územního rozvoje, které obcím znemožňovaly plánovat výstavbu těchto elektráren.

Stop stav na výstavbu nových větrných elektráren tak na Vysočině neplatí. V usnesení soudu, který má redakce k dispozici, stojí, že kraj v zásadách rozvoje svého území odkazoval na dokument, který v té chvíli neexistoval. Strategii krajinného rázu, která počítá s tím, že většina území kraje je pro výstavbu větrných elektráren nevhodná, krajští politici totiž schválili až později.

Jsme za šašky

Soud tak zrušil tu část zásad, ve které kraj obcím přímo zakázal stanovit místa pro větrné elektrárny v územních plánech.

Žalobu na kraj podaly obce Stonařov, Dlouhá Brtnice a Otín. Kraj totiž původně označil okolí těchto obcí za vhodné pro výstavbu větrných elektráren, obce už je začaly plánovat.

"Nikdo z nás není nějaký vášnivý příznivec větrné energie, ale bezmála 80 procent obyvatel naší obce se vyslovilo pro výstavbu větrných elektráren. Čtyři roky jsme se proto poctivě připravovali, jednali s veřejností, investory i úřady. Kraj ale najednou všechno zmrazil. Tím z nás trochu udělal šašky," uvedl pro Aktuálně.cz starosta Dlouhé Brtnice Luboš Krátký.

"Podle našeho názoru kraj Vysočina vůči obcím postupoval šikanózně a zasáhl do jejich ústavně garantovaného práva na samosprávu. Kraj není oprávněn způsobem, který použil v zásadách územního rozvoje, omezit nebo zakázat výstavbu větrných elektráren," uvedl právní zástupce obcí Jiří Nezhyba z advokátní kanceláře Šikola.

Podle zástupců kraje ale soud pouze napadl způsob, jakým chtěli radní výstavbu elektráren na území regionu omezit. A regulovat výstavbu větrníků chtějí dál, bojí se, že stožáry, kterých má být na Vysočině i několik desítek, budou hyzdit krajinu.

Krajům se větrníky nelíbí

"Právě ochrana malebné krajiny, která vytváří podmanivou atmosféru Vysočiny, je důvodem, proč do věci vstoupil kraj. V případě větrných elektráren chce pouze zabránit jejich živelné výstavbě na úkor jiných možností využití území, například pro rekreaci a turistiku," uvedl na stránkách kraje radní pro životní prostředí Zdeněk Ryšavý, podle kterého obcím nejde o ekologii, ale peníze od investorů.

Kraj Vysočina na začátku července také zveřejnil svůj plán, podle kterého chce více než dosud podporovat výstavbu bioplynových stanic. V energetické koncepci kraje budou mít bioplynové stanice přednost před větrnými a fotovoltaickými elektrárnami.

Ve snaze omezit výstavbu větrných elektráren není kraj Vysočina osamocený. Jihomoravský kraj už v několika případech rozhodl, že by nové větrné parky poškodily krajinu.

A například Moravskoslezský a Olomoucký kraj plánují vymezit ve svých dokumentech území, které je pro stavbu větrníků nevhodné. Například v Moravskoslezském kraji to má být podle studie většina území regionu.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy