Vysněné povolání uchazečů o práci je.... Úředník

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
19. 10. 2011 14:46
O práci v administrativě se překvapivě uchází i velké procento vysokoškoláků
Administrativní práce lákají Čechy nejvíce
Administrativní práce lákají Čechy nejvíce | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poměrně přízemní přání mají lidé, kteří si shánějí práci prostřednctvím pracovních portálů. Ze statistiky Profesia.cz vyplývá, že každý čtvrtý člověk, který si hledá nové zaměstnání, by chtěl pracovat jako administrativní pracovník nebo referent.

Týká se to dokonce vysokoškolsky vzdělaných lidí. Průzkum v rámci veletrhu Profesia days zveřejnila ředitelka společnosti Profesia Ivana Molnárová.

"Pozici uvádějí lidé velmi často i proto, že k jejímu obsazení člověk nepotřebuje specifické znalosti nebo dovednosti," uvedla Molnárová. Dalšími nejčastěji hledanými pozicemi jsou prodavač, asistent a recepční. Zájem o ně má shodně 17 procent lidí.

Z pěti nejčastěji vysokoškoláky uváděných pozic hned tři nevyžadují vysokoškolské vzdělání. Kromě administrativního pracovníka (28 procent) je to ještě asistent a office manager. Výjimkou je práce projektového manažera a učitele, které jsou třetí, respektive pátou nejžádanější pozicí.

Každý devátý chce být skladníkem

U lidí se středoškolským vzděláním s maturitou deklaruje zájem o místo administrativního pracovníka 41 procent lidí. Následují pozice sekretářky, asistenta, recepční a telefonického operátora. Stejně žádané je také místo skladníka.

Průzkum Profesie ukázal, že s přibývajícím věkem lidé dávají přednost spíše manuálním než administrativním pozicím. Přesun zájmu začíná okolo 40 let věku. "Bohužel to může souviset se dvěma skutečnostmi, a sice s tím, že u manuálních pozic není třeba si osvojovat žádné další dovednosti, a také s tím, že manuální práce na rozdíl do administrativních nekladou požadavky například na počítačové a jazykové znalosti," uvedla Molnárová.

Například pozice dělníka tak nepatří mezi pět nejhledanějších míst u lidí do věku 34 let, ale ve věku nad 35 let je již třetí nejžádanější a ve svých inzerátech se o ni uchází 16 procent lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy