Výsledky ČEZu záhadně unikly, zisk prudce klesl o 40 %

Ekonomika Ekonomika
15. 8. 2011 19:32
Výsledky ČEZu unikly před oficiálním zveřejněním, propad je větší, než experti čekali
ČEZ vydělal o 39,8 procenta méně než před rokem.
ČEZ vydělal o 39,8 procenta méně než před rokem. | Foto: Karel Toman

Praha - Energetický gigant ČEZ přichystal na pondělní odpoledne dvojnásobné překvapení. Výsledky jeho hospodaření unikly na veřejnost o několik hodin dřív, než měly - zveřejnila je renomovaná agentura Reuters. Ale hlavně: čísla jsou mnohem horší, než se čekalo.

ČEZ, pravidelný dodavatel miliard do státního rozpočtu, ukončil ve druhém kvartále hospodaření se ziskem 6,72 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o zhruba 40 procent. Akcie ČEZu na burze v Praze reagovaly pádem o tři procenta.

Společnost měla své hospodářské výsledky zveřejnit až v úterý v 8 hodin ráno před otevřením burzy, ale záhadně se objevily v servisu agentury Reuters. Po překvapivém zveřejnění části čísel se firma rozhodla zveřejnit výsledky už v pondělí.

Pokles zisku je výraznější, než čekali analytici.

Analytici předpokládali, že se čistý zisk ČEZu sníží jen na 8,53 miliardy korun. Důvodem poklesu má být nižší cena prodané elektřiny a nepříznivý vývoj koruny vůči euru.

Obtížný cíl: 40 miliard

ČEZ zároveň mírně zlepšil výhled na letošní rok. Čistý zisk očištěný od mimořádných položek by se měl pohybovat kolem 40,6 miliardy korun, zatímco dosud firma předpovídala 40,1 miliardy Kč. V komentáři ke čtvrtletním výsledkům hospodaření ČEZ uvedl, že celoroční zisk by se měl proti loňsku snížit zhruba o 13 procent.

Jak se kvartální výsledky fimy, v níž stát vlastní 70 procent akcií, dostaly na veřejnost, zatím není jasné. "Energetická společnost ČEZ oficiálně na žádném místě neprezentovala pololetní výsledky hospodaření. Vzhledem k tomu, že agentura Reuters neautorizovaně zveřejnila část našich výsledků, zveřejňuje ČEZ tuto část informace na svém webu a ostatních běžných informačních kanálech, aby trh měl k dispozici jednotné oficiální informace. ČEZ dále prověřuje, jak daná situace vznikla," uvedla´firma v reakci na předčasně zveřejněné informace.

ČEZu předčasně unikly hospodářské výsledky už loni. V únoru 2010 mluvčí firmy omylem připojil k e-mailové pozvánce na valnou hromadu i firemní výsledky. Případ prošetřovala kvůli možnému ovlivnění burzy ČNB, ale protože se celý trh dozvěděl o ziscích ČEZu současně, nezasáhla.

ČEZ tehdy slíbil, že se podobná chyba nebude opakovat.

 

Právě se děje

Další zprávy