Výrobci solární energie letos získali už 18 miliard Kč

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
3. 11. 2013 10:12
Ze sluneční energie pochází jen čtvrtina energie vyrobené z obnovitelných zdrojů.
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zhruba osmnáct miliard korun jako podporu získali letos výrobci elektřiny ze slunečního záření. Je to více než šedesát procent z celkové výše dotací na podporu obnovitelných zdrojů energie.

Přitom ze sluneční energie pocházela jen zhruba čtvrtina celkem vyrobené energie z obnovitelných zdrojů. Té se vyrobilo 6,2 TWh. Vyplývá to z údajů Operátoru trhu (OTE).

"Na základě dat, která předávají zaregistrovaní výrobci z OZE do našeho centrálního informačního systému CS OTE, se za tři čtvrtletí letošního roku na celkové výrobě podporované elektrické energie podílely zdroje vyrábějící elektřinu ze slunečního záření pouze 27,4 procenta," uvedl Jiří Kubizňák, vedoucí Odboru Správy podporovaných zdrojů energie společnosti OTE.

"Naproti tomu částka 20,2 miliardy korun vyplacená těmto zdrojům dosáhla 66,4 procenta z celkově vyplacené podpory," upozornil.

Za podporovanou výrobu je ze zákona považována výroba z fotovoltaických, větrných, vodních a bioplynových elektráren a také výroba z kombinovaných systémů výroby elektřiny a tepla. Výše státních příspěvků, zelených bonusů i výkupních cen, se každý rok mění podle cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu.

Letos jde na podporu obnovitelných zdrojů celkem 44,4 miliardy korun, z toho stát přispívá 11,7 miliardy korun. Podle kritiků této podpory může za vysoký příspěvek na zelenou elektřinu především boom solárních elektráren v letech 2009 a 2010. V příštím roce se právě kvůli omezení zátěže pro odběratele omezuje jejich poplatek na maximálních 495 korun za megawatthodinu.

OTE byla založena v roce 2001 jako akciová společnost, jejímž zakladatelem a jediným akcionářem je Česká republika. Hlavní činností je zúčtování a finanční vypořádání odchylek, tj. rozdílů mezi sjednaným a skutečně odebraným nebo vyrobeným množstvím elektřiny a plynu účastníků trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy