Výrobce Ramy zavře v Česku továrnu, propustí 634 lidí

Tomáš Fránek
16. 9. 2009 10:25
Unilever zavře svoji továrnu v Nelahozevsi

Praha - Společnost Unilever zavře svoji továrnu v Nelahozevsi a propustí všech 634 zaměstnanců.

Britsko-nizozemský výrobce potravin uvedl, že výroba bude utlumena v několika fázích, úplně ukončena pak bude ve druhém čtvrtletí roku 2010. V Česku tak už firma nebude mít žádný výrobní závod, chce ale pokračovat ve svých obchodních aktivitách.

Budeme zodpovědní

V závodě v Nelahozevsi se vedle rostlinných tuků, jako je Rama nebo Perla, vyrábí téměř celé portfolio značky Hellmann's. Mezi značky Unileveru patří i zubní pasty Signal, zmrzlina Algida, čaje Lipton, kosmetika Dove a další. Firma se ale rozhodla, že tyto výrobky bude pro ni výhodnější do Česka dovážet z jiných továren. "Důvodem je zjednodušení operací, snížení nákladů a urychlení inovací," uvedla společnost.

"Jako sociálně odpovědná společnost se zavazujeme chovat se ke všem zaměstnancům s maximálním respektem a poskytnout jim veškerou nezbytnou podporu během celého procesu," uvedl Antonín Jiroušek, výkonný ředitel společnosti Unilever v Čechách.

Už v roce 2004 zrušil Unilever závod v Zábřehu na Moravě na Šumpersku. O místo tehdy přišlo zhruba 300 zaměstnanců.

Firmy odcházejí

V letošním druhém čtvrtletí se čistý zisk společnosti snížil o 17 procent na 758 milionů eur (zhruba 19,2 miliardy korun). Pokles ziskovosti vedení firmy vysvětlilo poklesem marží právě kvůli krizi.

Unilever není první velká firma, která letos zrušila svoji továrnu v Česku. Z Česka už odešla společnost Hitachi, závod ve Stříbře ruší i firma Alcoa.

 

Právě se děje

Další zprávy