Produkce osobních aut je rekordní, za tři čtvrtě roku jich Češi vyrobili 996 376

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 10. 2016 8:38
Výroba aut za letošních prvních devět měsíců vzrostla na více než 996 tisíc aut. Výroba osobních aut rostla u všech domácích producentů. Škoda Auto rostla o 9,9 procenta, kolínská automobilka TPCA vykázala zrychlení o 5,8 procenta a meziroční přírůstek o 2,8 procenta zaznamenala také nošovická automobilka Hyundai. Výroba autobusů a motocyklů však mírně poklesla.
(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto) | Foto: Škoda Auto

Brno - Výroba osobních aut v Česku za devět měsíců letošního roku vzrostla o 7,3 procenta na rekordních 996 376 aut. Spolu s ostatními kategoriemi produkce tuzemských automobilek překonala hranici jednoho milionu vozidel. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu.

"Ještě nikdy jsme nedosáhli milionu vyrobených vozidel tak brzy jako letos. Na rekordní výrobě se podílí jak rostoucí domácí poptávka, tak především sílící zájem o nákup aut na trzích v západní Evropě," uvedl prezident sdružení Martin Jahn.

Výroba osobních aut rostla u všech domácích producentů. Škoda Auto rostla o 9,9 procenta, kolínská automobilka TPCA vykázala zrychlení o 5,8 procenta a meziroční přírůstek o 2,8 procenta zaznamenala také nošovická automobilka Hyundai.

Výrobce nákladních aut Tatra Trucks zvýšil produkci o 36,7 procenta na 876 vozů. "Snažíme se maximálně sdílet výrobní plány s dodavateli tak, aby měli čas pružně reagovat. Naším cílem je vytvoření robustní dodavatelské báze, která je schopna dosáhnout vysoké míry flexibility. Ta se stává významným faktorem úspěchu v době konjunktury," uvedl ředitel nákupu Tatra Trucks Martin Šustek.

Výroba autobusů naopak mírně klesla - o 1,5 procenta na 3187 vozidel. Největší výrobce Iveco ČR vyrobil 2826 autobusů, což představuje růst o 3,9 procenta.

Klesla produkce motocyklů. Týnecká Jawa Moto vyrobila 1164 jednostopých strojů, což je o 19 procent méně než loni.

 

Právě se děje

Další zprávy