Vyhlídky rozpočtu se zhoršily. Škrtat se bude víc

Petr Holub
1. 6. 2010 16:35
Nejhorší schodek v historii: už v květnu téměř 100 miliard korun, oznámilo ministerstvo financí.
Foto: Jan Langer

Praha - Další špatné zprávy přišly z ministerstva financí. Proti předchozím měsícům se v květnu zhoršil výběr daní a naopak zrychlily rozpočtové výdaje. Výsledek: nejhorší květnový schodek v historii České republiky, 95 miliard korun.

Podle prognózy, která počítá s tím, že letošní rozpočet bude kopírovat vývoj v minulém roce, dosáhne však letošní deficit 205 miliard korun.

Lidé šetří víc než dosud

V dubnu byla prognóza lepší o deset miliard korun. Minulý měsíc však ve srovnání s loňskem zpomalil výběr DPH a spotřebních daní. Pokud se i v příštích měsících potvrdí, že lidé začali ještě víc šetřit, bude to špatná zpráva pro rozpočet i celou ekonomiku.

Sněmovna schválila letošní rozpočet se schodkem 163 miliard, tedy o 30 miliard nižším než loni.

Z květnových čísel vyplývá, že bude naopak o 10 miliard vyšší.

Úředníci upozorňují, že bilance se ještě může zlepšit v červnu, kdy budou firmy platit zálohy na daň z letošního zisku. Loni se tím ovšem bilance nezlepšila, protože firmy zisk neměly. Letos se jim daří lépe, nejde však vyloučit, že letošní zisky započítají proti loňským ztrátám a že daně opět neodvedou.

Bilance se proti loňsku zlepší koncem roku. Od září do prosince 2009 měly podniky slevy na pojistném. Získaly tak nepřímou dotaci 15 miliard a letos takový výpadek rozpočtu nehrozí.

Janota o škrtech mlčí

Aktuální vývoj státních financí je rozhodujícím podkladem během přípravy rozpočtu na příští rok. Fischerův kabinet slíbil v roce 2011 snížení deficitu o dalších deset miliard. Pokud ale bude letošní schodek vyšší, než se čekalo, bude napřesrok nutné škrtat nejen slíbenou desetimiliardovou sumu, ale také další desítky miliard.

Ministr financí Eduard Janota už má o škrtech v příštím rozpočtu jasno, zatím však svůj návrh nezveřejnil. Podle rozpočtových pravidel má přitom zpoždění.

Vláda měla schválit schodek na příští rok už koncem dubna. Do konce května jí měl ministr financí poslat přehled, jak se bude škrtat v jednotlivých resortech. K ničemu však zatím nedošlo.

Ať rozhodne příští vláda

Vládní mluvčí Roman Prorok potvrzuje, že vláda ještě rozpočet na programu neměla. Jeho kolega Ondřej Jakob z finančního resortu dodává, že Janota svůj plán konzultoval s premiérem i dalšími ministry. Před volbami však nechtěl data zveřejňovat.

Dalším odkladem práce na rozpočtu je sestavování vlády. Podle Jakoba nechce ministr Janota svůj návrh zveřejnit a stavět tak nové ministry před hotovou věc. „Považujeme za fair, aby nová vláda dostala možnost zasáhnout do plánovaných výdajů," míní Jakob.

Janota návrh zveřejní pouze v případě, pokud se vláda nesloží do začátku července. V té době musí poslat Evropské komisi tzv. konvergenční program k přijetí eura, který musí obsahovat aktuální data o rozpočtu na příští rok.

 

Právě se děje

Další zprávy