Vyděláte míň. Průmysl se přidá ke státu a bude šetřit

Ekonomika Petr Holub, Ekonomika
3. 8. 2011 14:00
Svaz průmyslu varuje před poklesem objednávek i investic v příštích měsících
Kam jedeme? Vstříc špatným časům, říkají průmyslníci.
Kam jedeme? Vstříc špatným časům, říkají průmyslníci. | Foto: Škoda Auto

Praha - Tuzemští průmyslníci se začali obávat o budoucnost svých firem v příštích měsících, možná i letech.

Svaz průmyslu spolu s ČNB si nechal připravit průzkum mezi dvěma stovkami zdejších firem a ten ukazuje, že opět klesá počet objednávek. To se velmi brzy projeví ve výsledcích firem a o něco později na výplatních páskách zaměstnanců.

Také o dlouhodobější investice nikdo nijak zvlášť nestojí.

Podnikatelská sféra už reaguje. Je připravena v příštím roce zvedat mzdy o průměrných 2,3 procenta.

Ministerstvo financí přitom přišlo minulý týden s odhadem, že inflace v roce 2012 dosáhne 3,5 procenta. Pokud se obě prognózy splní, čeká drtivou většinu zaměstnanců v podnikatelské sféře reálný pokles mezd.

Stane se jim obdoba toho, co letos prožívají lidé pracující pro stát. Ten škrtá výdaje, kde může.

Pro letošek čekají firmy růst mezd o 1,19 procenta (ještě na začátku roku byly optimističtější a očekávaly 1,47 procenta).

Obavy průmyslníků zazněly na tiskové konferenci, na které jejich svaz prezentoval výsledky zmíněného průzkumu očekávání mezi průmyslovými firmami.

"Výsledky průzkumu vyjadřují obavy podniků z dalšího vývoje ekonomiky. Zjevně jde o reakci na rozpočtové problémy států. Podniky očekávají, že se projeví v nižší kupní síle obyvatel, což bude mít dopad i na průmyslovou produkci. Předchozí průzkumy byly obvykle mírně optimistické," uvedl analytik Jan Linhart ze společnosti KMPG.

Podle šéfa Svazu průmyslu Jaroslava Hanáka bude také jen velmi pomalu klesat nezaměstnanost. Pocítí to zejména absolventi škol, dodal Hanák.

Průmysl tvoří třetinu výkonu celé tuzemské ekonomiky, jeho páteří je především výroba automobilů a s ní související obory.

Obavy firem jsou v této souvislosti překvapující, protože největší firma v oboru, Škoda Auto, reportovala v úterý další rekordní čísla. Její provozní zisk dosáhl v pololetí téměř 10 miliard korun,  rostou tržby i počet vyrobených aut.

Škoda Auto je spolu s dalšími automobilkami Hyundai a TPCA rozhodující společností, od jejíž produkce se pak odvíjejí čísla celého průmyslu.

 

Právě se děje

Další zprávy