Vydělat na mistrovství světa? V Liberci to nevyšlo

Veronika Skálová Veronika Skálová
28. 2. 2009 12:39
Restaurace v Liberci mají o hosty nouzi. Hotely a penziony jsou na tom o něco lépe
Co naplat, že je hlavní pódium přímo v centru města. Lidé do restaurací nechodí.
Co naplat, že je hlavní pódium přímo v centru města. Lidé do restaurací nechodí. | Foto: Martina Machová

Liberec - Nadšení ze závratných tržeb, které měli touto dobou pociťovat liberečtí restauratéři, se nekoná. S tím, že pro ně nebude mistrovství světa v klasickém lyžování znamenat přívaly hostů, se museli smířit.

"Očekávali jsme podstatně vyšší návštěvnost. Dokonce jsme měli  na jednotlivé služby vyčleněno víc lidí. Ale nakonec jsme tyhle posily zrušili. Lidi v centru skoro nejsou. Jdou se podívat na závody, pak se vrátí tam, kde jsou ubytovaní a většinou tam i jedí," podotkla servírka v pizzerii Maškovka nedaleko náměstí Dr. Edvarda Beneše, kde stojí hlavní pódium.

Místní raději odjeli, cizinci je nenahradí

Podobná slova zaznívají i od dalších majitelů hospod a restaurací v centru Liberce. "Sice přichází víc lidí než normálně, ale očekávali jsme mnohem vyšší návštěvnost. No co se dá dělat, když se pořadatelé postarali, aby lidé byli naštvaní," konstatovala hořce Marcela Hybnerová, majitelka restaurantu U Rytíře.

I když se nikdo z oslovených majitelů restaurací nevzteká, nadšený není z průběhu mistrovství nikdo. Zato se všichni shodnou, proč mají hospody v centru města o hosty spíš nouzi.

"Celé mistrovství je tak drahé a vstupné na ně taky, že vůbec nepřijelo tolik lidí, kolik se čekalo. Hodně místních, kteří k nám chodí jíst, z města odjelo. Sice je částečně nahradili cizinci, ale není to nic moc. Přitom každý z nás počítal s tím, že to bude výborné, všude bude narváno. Ale není to pravda," posteskl si Zygmund Yanchevsky, majitel restaurantu Liberecký labužník.

Návštěvnosti restaurací a kaváren nepomáhá ani to, že celá řada z nich na mistrovství připravila speciální ceníky s patřičně zvýšenými cenami. Dát si ve městě kávu nebo oběd si tedy rozmyslí i místní.

Ubytování nouzi nemá, ale mohlo by být lépe

To majitelé hotelů a penzionů v Liberci mohou být spokojenější. Ti, kdo jsou uvedeni na internetových stránkách mistrovství jako členové oficiální sítě ubytovatelů, o zájemce nouzi nemají.

"Máme plno, některé ubytované máme nasmlouvané už od října a listopadu. Hlavně z Německa. Máme výhodu, že jsme v centru města a nabízíme dvoulůžkové pokoje," uvedla Olga Černá, majitelka penzionu Albena.

Norští fanoušci hotel ani penzion nepotřebují. Stanují přímo před vstupem do areálu ve Vesci.
Norští fanoušci hotel ani penzion nepotřebují. Stanují přímo před vstupem do areálu ve Vesci. | Foto: Ondřej Besperát

Zatímco novináři a zahraniční výpravy vyhledávají spíš luxusnější ubytování, fanoušci dávají přednost menším a levnějším penzionům.

"Kapacity sice nemáme naplněné na 100 procent, ale mistrovství ještě neskončilo. V Liberci má společnost celkem 300 lůžek, od čtyřhvězdičkových hotelů až po penziony. A volná místa máme ve všech typech zařízení. Snad hotel je o něco víc plný, než jsme čekali," uvedla Jana Procházková, vedoucí recepce Hotelu Pytloun, který stejně jako další hotely a penziony vlastní společnost Ing. Lukáš Pytloun.

Někteří ubytovatelé o zapsání na oficiální seznam ani neusilovali. Měli totiž své jisté. "Plno jsme měli už rok předem, a návštěvnost proto neřešíme. Sami jsme si nasmlouvali italské návštěvníky," řekl spolumajitel Apartmánů Milenium Roman Jungwirth.


 

 

Právě se děje

Další zprávy