Vydavatelé, tiskaři a zástupci novin se poradí, jak dál

Ekonomika Ekonomika
23. 3. 2011 8:35
Na pražském holešovickém Výstavišti se koná veletrh Reklama, Polygraf
Foto: Amazon.com

Praha - Frontální útok nových - elektronických - médií, ale také třeba neutichající debaty o změnách DPH předurčují atmosféru největšího veletrhu firem podnikajících v tisku, reklamě, marketingu a vydavatelském průmyslu. Proběhne od středy 23. do pátku 25. března na Výstavišti Praha v Holešovicích.

Zatímco v minulosti se veletrh Reklama / Polygraf soustředil hlavně na produkční odborná témata, letos poprvé v programu z velké části bude řešit obchodní a ekonomické otazníky vydavatelského podnikání.

"Chceme se věnovat tématům, která nyní řeší vydavatelská, nakladatelská a marketingová branže. Nelze všechny akce vyjmenovat, tak bych rád zmínil alespoň konference o klasickém a elektronickém publikování knih a časopisů a o perspektivách digitálního a ofsetového tisku," řekl Zdeněk Sobota z pořadatelské firmy M.I.P. Ta v minulosti organizovala pražský veletrh Média.

Polovina programu fóra Reklama se přitom různými cestami dotýká nejasné budoucnosti tradičních vydavatelských formátů a nástupu inovativních řešení.

V panelu "Role nakladatele v 21. Století – budeme zavaleni elektronicky vydávaným brakem?" se sejdou třeba nakladatel Vladimír Pistorius, ředitel elektronického projektu Wooky nebo šéf Národní knihovny Tomáš Böhm.

V pátečním mediálním bloku s podtitulem "Je důležitější forma nebo obsah? Klasická nebo elektronická vydání novin?" se zase čeká debata o tabletech a vlivu iPadu na budoucnost vydavatelství (Michal Klíma, člen výkonného výboru Světové asociace novin), o budoucích vizích zpravodajství (Jakub Unger z Aktuálně.cz či zástupci vydavatelství Economia), ale i o rostoucích cenách novinového papíru (Josef Doležal, jednatel společnosti Norske Skog ČR)

"Na část o novinách v papíru i čtečce jsme sami zvědavi, je to specifická branže," podotkl Jiří Weiner, ředitel projektu Fórum Reklama / Grafické Fórum.

V odborné tiskařské části veletrhu je očekávanou událostí světová premiéra stroje nové generace Durst Ω 1, který představí společnost HSW Signall, distributor tiskáren této značky na českém trhu.

Celkem se má na veletrhu představit 230 vystavovatelů z tuzemska i ze zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy