Vycházky při nemocenské zpřísní, Klaus podepsal novelu

Petr Kučera Petr Kučera
20. 12. 2011 14:05
Maximálně šest hodin denně a večer doma, prosadil ministr Drábek
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Délka takzvaných vycházek při pracovní neschopnosti nebude moci přesáhnout šest hodin denně. Zároveň začne nově platit, že lidé se musí vrátit domů nejpozději do sedmi večer.

Vládní novelu zákona o nemocenském pojištění, prosazenou ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem, v úterý podepsal prezident republiky Václav Klaus. Změna má platit od roku 2012.

Dosud může ošetřující lékař rozhodnout o délce i času vycházek podle svého uvážení. Zákon mu nezakazuje, aby povolil vycházky bez omezení, pokud to zdravotní stav pacienta a stanovený léčebný režim připouštějí.

Zpřísněním reagovalo ministerstvo zejména na podněty zaměstnavatelů, kteří teď údajně nemohou kontrolovat zaměstnance, pokud jim lékař povolil prakticky celodenní vycházky.

Novela navíc výslovně stanoví povinnost, podle níž musí zaměstnanec "poskytnout nezbytnou součinnost k provedení kontroly, zejména označit potřebnými údaji místo pobytu v době pracovní neschopnosti tak, aby bylo možné kontrolu provést".

Maximálně šest hodin denně

I nadále má platit zásada, že vycházky může ošetřující lékař povolit pouze v rozsahu, který odpovídá zdravotnímu stavu pacienta a který nenarušuje stanovený léčebný režim.

Novela však omezí jejich celkovou dobu na maximálně šest hodin denně, přičemž se budou moci uskutečnit pouze mezi 7. a 19. hodinou. Konkrétní časový úsek určí lékař.

Ministerstvo argumentuje, že součástí "nemocenské" je také klidový režim, který přispívá k obnovení pracovní schopnosti.

"Neúměrně široký rozsah vycházek - včetně aktivit během nich vykonávaných - nebo vycházky povolované ve večerních a nočních hodinách nepřispívají k obnovení pracovní schopnosti a vzbuzují pochybnost o biologické důvodnosti dočasné pracovní neschopnosti," uvedlo ministerstvo v návrhu novely.

Výjimky až po třetím měsíci

Určitou výjimku navrhlo ministerstvo jen "v lékařsky odůvodněných případech", a to nejdříve po uplynutí tří měsíců dočasné pracovní neschopnosti.

Tato výjimka má umožnit, aby si sám pacient zvolil dobu vycházek podle svého aktuálního zdravotního stavu. Nicméně i v takovém případě se bude muset vejít do šestihodinového denního limitu, stejně jako do času mezi 7. a 19. hodinou.

Má jít o případy, kdy probíhající léčba, její vedlejší účinky nebo celkově závažný zdravotní stav neumožňují, aby pacient využil pevně stanovenou dobu vycházek.

"Půjde především o duševní a onkologická onemocnění, kde je léčebný režim poměrně náročný jak časově, tak svým dopadem na práce neschopného člověka," upřesňuje ministerstvo.

Tuto výjimku bude moci ošetřující lékař udělit až po předchozím písemném souhlasu správy sociálního zabezpečení. Výjimka může trvat maximálně tři měsíce, nicméně lze ji poté udělit i opakovaně, tedy i na celkovou dobu přesahující tři měsíce.

Zaměstnavatelé dostanou od ledna 2012 i silnější zbraň proti lidem, kteří "zvlášť hrubým způsobem" poruší povinnost zdržovat se během pracovní neschopnosti v místě pobytu nahlášeném lékaři. Zákoník práce se totiž rozšíří o nový výpovědní důvod.

Povinné pojištění pro víc lidí

Novela zároveň rozšiřuje okruh lidí, kteří musí povinně platit nemocenské pojištění.

Nově to budou například i společníci a jednatelé společností s ručením omezeným, kteří zatím platí jen důchodové pojištění. Pojistné začnou platit i prokuristé, likvidátoři či zástupci firemních rad nebo za určitých podmínek šéfové zahraničních společností.

Pojistné se bude hradit i tehdy, pokud by zaměstnanec byl u podniku méně než 14 dní, a to i opakovaně v jednom měsíci.

Důvodem tohoto rozšíření je podle ministerstva práce a sociálních věcí zrušení nerovného postavení osob samostatně výdělečně činných a to, aby se zabránilo situacím, kdy se placení odvodů obchází tím, že firmy několikrát v měsíci přijmou člověka do krátkodobého zaměstnání.

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí
Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Za zneužití nemocenské přijdete o práci. Už od ledna
Zpřísnění: Nefunguje vám zvonek, přijdete o nemocenskou

 

Právě se děje

Další zprávy