Vstup do loterie stál Fortunu čtvrtinu čistého zisku

ČTK ČTK
1. 3. 2012 10:30
Na poli sportovního sázení ale Fortuna i přes krizi rostla
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sázkové společnosti Fortuna Entertainment Group v loňském roce klesl čistý zisk meziročně o 23,3 procenta na 13,3 milionu eur (zhruba 331 milionů Kč).

Způsobila to ztráta ze vstupu do segmentu loterie, uvedla dnes firma. Celkové přijaté sázky vzrostly o 6,2 procenta na 409,3 milionu eur a výnosy společnosti stouply o 10,7 procenta na 89,8 milionu eur, vyplývá z jejích předběžných neauditovaných výsledků.

"Ačkoliv trh v Evropě byl poznamenán dalším hospodářským zpomalením, segment sázení se ukázal jako odolný tržním nejistotám a vyvíjel se v souladu s naším očekáváním," komentoval výsledky předseda dozorčí rady Fortuna Entertainment Group Jozef Janov.

Přijaté sázky ve sportovním sázení se loni meziročně zvýšily o 3,6 procenta na 399,5 milionu eur, nejvíc se na tom podílelo internetové sázení v České republice a na Slovensku.

"Navzdory absenci velkých sportovních soutěží v roce 2011 jako například mistrovství světa ve fotbale, si Fortuna vedla velmi dobře a překonala rekordní výsledky z roku 2010," uvedla firma, která je největším středoevropským provozovatelem kurzových sázek a kromě Česka a Slovenska působí také v Polsku.

Celkové hrubé výhry v loňském roce stouply o 9,7 procenta na 101,8 milionu eur, z toho hrubé výhry ze sportovního sázení vzrostly meziročně o 4,2 procenta na 96,7 milionu eur. O víc než čtvrtinu se zvýšily u sportovního sázení on-line, mírně klesly na pobočkách.

Dividenda bude

Fortuna za loňský rok poprvé vykázala přijaté sázky z loterie, činily 9,9 milionu eur a hrubé výhry v tomto segmentu 5,1 milionu eur v souladu s plánem.

Přijaté sázky ze stíracích losů představovaly 3,4 milionu eur a z číselných loterijních her 6,5 milionu eur. Číselnou loterii Loto spustila Fortuna v Česku loni v polovině července, následovala denní hra Zlatých 11.

"Rychlý nástup Fortuna loterie v prvních týdnech po spuštění byl do určité míry zpomalen návratem Sazky na trh po období finančních problémů a vlastnických změn," uvedla firma.

V loterijním byznysu vykázala loni Fortuna ztrátu sedm milionů eur. Podle jejího odhadu má nyní na trhu loterie v Česku podíl deset až 12 procent. Návratnost loterijního projektu očekává v první polovině příštího roku.

Hrubý zisk ze sázení Fortuně v loňském roce meziročně vzrostl o 8,8 procenta na 80 milionů eur, z toho hrubý zisk ze sportovního sázení se zvýšil o 3,7 procenta na 76,2 milionu eur. Provozní výsledek (EBIT) loni klesl o čtvrtinu na 16,8 milionu eur, mimo jiné kvůli nárůstu odpisů.

Pokračující dividendovou politikou Fortuny je vyplácet 70 až 100 procent konsolidovaného čistého zisku, uvedla firma. "Konkrétní výši dividendy navrhne představenstvo společnosti akcionářům na řádné valné hromadě, která se bude konat v květnu 2012," dodala. S akciemi Fortuny se obchoduje na pražské a varšavské burze, majoritním vlastníkem společnosti je finanční skupina Penta.

Smíšená hodnocení

"Výsledky vnímám jako mírně pozitivní. Fortuna sice vykázala nižší než očekávaný čistý zisk, nicméně i dosažená výše bude postačující k vyplacení dividendy v rámci tržních odhadů," řekl ČTK analytik makléřské firmy Cyrrus Ondřej Moravanský.

Optimistický je v náhledu na firmu také ve výhledech pro tento rok. Měl by pokračovat růst objemu přijatých sázek a zejména spuštění online sázení v Polsku. Navíc se v této zemi bude konat evropský fotbalový šampionát, který by sám o sobě měl přispět ke zvýšení objemu přijatých sázek v letošním roce, dodal.

Naopak analytik Patria Finance Tomáš Sýkora považuje výsledky Fortuny za mírně negativní s ohledem na slabší čistý zisk. Maximální dividenda, kterou může Fortuna navrhnout v případě distribuce celého zisku, dosahuje podle něj 0,25 eura na akcii (6,24 Kč). Kurz akcií Fortuny před 10:30 klesl o téměř dvě procenta na 101 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy