Vratné PET lahve: Firma už má licenci, dřív než zákon

Pavel Baroch
17. 9. 2007 14:15
Bursík zákon ani nedopsal, firma už s ním počítá
Foto: Jiří Kropáček

Praha - Ministerstvo životního prostředí ještě nedotáhlo do konce svou představu, aby se na plastové lahve a nápojové plechovky zavedla záloha. A první firma už veřejně oznámila, že je na vratné lahve připravena - tiskárna Kolín, největší český výrobcem nápojových etiket, drží licenci na potřebnou technologii.

"Je jenom dobře, že se na zálohový systém firmy začínají připravovat," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

Na plánu, aby byl návrh novely obalového zákona připraven k veřejným připomínkám do konce roku, se podle Kašpara nic nemění.

Náskok díky Německu

Obchodní tiskárna Kolín je v současnosti jedinou společností, která vlastní potřebnou licenci pro výrobu etiket na zálohované obaly. Firma totiž už nyní vyrábí "známky" pro německý trh.

"V tuto chvíli vyrábíme tyto etikety pro německé značky Vitalitas, Rhenser, XL-Energy, stejně tak pro českou značku Aquila a další, které výrobci vyvážejí na německý trh," řekl Tomáš Svatoň, výkonný ředitel tiskárny.

Firmy, které vyrábějí vratné plechovky, respektive etikety na vratné plastové lahve musí disponovat speciálním certifikátem. Ten pak ve druhém kole ještě ověřuje nezávislý audit.

Odpadkové koše v okolí stadionu Spraty Praha na Letné během fotbalových utkání většinou nepojmou nápor fanoušků.
Odpadkové koše v okolí stadionu Spraty Praha na Letné během fotbalových utkání většinou nepojmou nápor fanoušků. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Firmy se zálohami nesouhlasí

Proti rozšíření zálohového systému ze skleněných lahví i na plastové (a dokonce i na nápojové plechovky) se už naopak postavilo České průmyslové sdružení pro obaly a životní prostředí. A následně další profesní svazy včetně Svazu výrobců nealkoholických nápojů či Potravinářské komory. Tvrdí, že záloha povede pouze ke zdražení nápojů, životnímu prostředí nepomůže.

"Německá zkušenost ukazuje, že se stal pravý opak," okomentoval návrh ministerstva životního prostředí Vlado Volek, předseda obalové asociace. V Německu zavedli zálohy na lahve před několika lety a podle grafu, který Volek představil, se poté snížil podíl vratných lahví na své historické minimum.

"Vzhledem k tomu, že zálohy ani v Německu nevedly ke zvýšení podílu vratných opakovaně použitelných obalů, snad žádný soudný člověk nemůže spoléhat na to, že v České republice tomu bude jinak," prohlásil Volek.

Pomůže tedy záloha přírodě?

Ministr životního prostředí Martin Bursík chce svůj plán se zálohami na nápojové obaly dotáhnout do konce i přes odpor profesních svazů či výrobců limonád.

"Příkopy, příroda i ulice bez odházených lahví, konec s jejich spalováním s kamnech, razantní zvýšení recyklace, úspora surovin a podpora k prostředí šetrnějších obalů - to jsou důvody, proč připravujeme novelu obalového zákona," řekl mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

 

Právě se děje

Další zprávy