Volba šéfa Lesů ČR dospěla do tajuplného finále

Karel Toman
20. 1. 2013 14:22
Tajnosti kolem výběru ředitele státních Lesů svědčí o "zmanipulovaném aktu," tvrdí kritik
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Aktualizace ----------- * V původní verzi tohoto článku jsme omylem uvedli, že mezi kandidáty na místo šéfa Lesů ČR je také někdejší náměstek inspekce ministra vnitra Jiří Červenka. Toto tvrzení není pravdivé a online deník Aktuálně.cz se za něj omluvil [ZDE](http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/podnikani/clanek.phtml?id=769238)

Praha - Soutěž o budoucího šéfa státních Lesů vstoupila do finále. Kritici soutěže upozorňují, že tajnosti spojené s volbou (jen neoficiálně jsou známá jména kandidátů i členů výběrové komise), svědčí spíš o zpolitizovaném a netransparentním výběrovém řízení.

Ministerstvo zemědělství jakákoliv jména v souvislosti s výběrem odmítá oficiálně sdělit.

Deník Insider přinesl jména všech finalistů i většiny komisařů. V komisi zasedá například premiérova pravá ruka Jana Nagyová, o níž se svého času spekulovalo jako o možné "Maorské princezně," jež v odposleších mezi Bémem a Janouškem zařídila výměnu v čele Lesů mezi "Mrtvým koněm" a "Pařezem." Indicií, že na Lesy ČR má Nagyová dlouhodobý vliv, je víc, ona to ale popírá. 

"O obsazení pozice ředitele Lesů ČR jsem nikdy a s nikým nejednala," vzkázala už dříve Nagyová přes mluvčího vlády na dotaz, zda je nebo není Maorskou princeznou.

V komisi sedí také ekonom a člen vládní rady NERV Miroslav Zámečník. Ten je spoluautorem Dřevěné knihy stojící na metodě obchodu se státním dřívím zvané "při pni," která je podle kritiků netransparentní a má velký podíl na krizi v sektoru. Jako předseda dozorčí rady Lesů ČR tak Zámečník možná nebude mít zájem, aby se vítězem soutěže stal někdo, kdo by jeho metodu či roli zpochybňoval.

Ministerstvo: chráníme uchazeče před tlakem

V komisi údajně sedí také Radek Braum, Bendlův náměstek pro lesní hospodářství, který je podle lidí z oboru v lesnictví outsider a reprezentuje zájmy severočeské ODS, jejíž člen Petr Gandalovič coby ministr zemědělství roku 2007 Sýkoru do čela Lesů prosadil.

"Sám charakter státního podniku by měl generovat výhradně veřejná a otevřená výběrová řízení," komentuje tajnosti kolem volby prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD) Zdeněk Valný. "Pokud se tak neděje, zavdává to mimořádné podezření, že jde o zmanipulovaný akt," dodává.

Ministerstvo zemědělství však odmítá sdělit jména 25 přihlášených uchazečů, devíti finalistů, i šesti členů výběrové komise. "Je standardem neuvádět jména členů komise před jejich rozhodnutím, aby nebyli vystaveni jakékoli formě nátlaku. Ať už ze strany médií, uchazečů, nebo jakékoli další zainteresované osoby," tvrdí mluvčí ministra Petra Bendla Jan Žáček.

Podle Valného je ale cílem utajování spíš nevystavovat nikoho ze zúčastněných kontrole. Je veřejným tajemstvím, že ve volbě šéfa Lesů ČR hrály zákulisní tlaky vždy velkou, ne-li rozhodující roli. Také zprávy BIS tento podnik pravidelně dávají za příklad státní sféry ovládnuté privátními zájmy.

Šéf podniku má být znám do konce ledna, komise ho ministru Bendlovi doporučí ke jmenování možná už po svém příštím zasedání v pondělí 22. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy