Voda v Česku letos podražila o sedm až osm procent

ČTK ČTK
10. 1. 2013 13:00
Průměrná cena vody v Česku v letech 2007 až 2011 vzrostla o třetinu
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Cena vody v Česku od začátku letošního roku vzrostla meziročně v průměru o sedm až osm procent a pohybuje se kolem 80 korun za metr krychlový.

Uvedl to předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR František Barák. Ceny ovlivnil zejména růst cen energií, investice do infrastruktury i zvýšení DPH. Z údajů, které má ČTK k dispozici, vyplývá, že mezi cenami v jednotlivých regionech jsou rozdíly až 60 korun za krychlový metr.

"Vodárenské společnosti jsou významným spotřebitelem elektrické energie a plynu. Každá změna ceny energií se projevuje i ve výši vodného a stočného," uvedl Barák. V některých oblastech se do cenového růstu promítl také fakt, že tamní vodohospodáři nezískali dotace z EU na rekonstrukci čistírny odpadních vod. Výpadek zdrojů pak firmy řešily výrazným zvýšením vodného a stočného. Do ceny vody se promítlo také zvýšení sazby DPH o jeden procentní bod ze 14 na 15 procent.

Energie i DPH

Podle údajů, které ČTK poskytlo Sdružení oboru vodovodů a kanalizací, například společnost 1.SčV, která distribuuje vodu v části Středočeského kraje, si letos za krychlový metr vody účtuje 91,18 korun. Opačným extrémem je společnost Stavební vodohospodářská, která vodu dodává za 30 korun. Voda je zpravidla nejlevnější v malých obcích na venkově, které nemají povinnost mít čistírnu odpadních vod, a do ceny se tam proto nezapočítává stočné. To přitom někde představuje i více než polovinu ceny vody.

 

Podle materiálu, který v polovině loňského října předložilo ministerstvo zemědělství k informaci vládě, průměrná cena vody v Česku v letech 2007 až 2011 vzrostla bezmála o třetinu.

I po zdražení je cena vody z vodovodu stále více než 100krát levnější než balená voda z obchodu, uvedlo tehdy ministerstvo zemědělství v dokumentu. Spolu s růstem ceny vody naopak dlouhodobě klesá její spotřeba. Za pět let do předloňska se snížila o deset procent na 88,6 litru na osobu a den.

Spotřeba vody klesá

Podle čísel, která již dříve zveřejnil Český statistický úřad, se v roce 2011 celkový objem fakturované vody snížil o 1,3 procenta na 486 milionů metrů krychlových. Výběr vodného a stočného naopak vzrostl o více než pět procent na 28,6 miliardy korun.

Češi začali šetřit vodou po jejím skokovém zdražení v 90. letech minulého století. Za posledních 20 let klesla denní spotřeba vody na osobu o více než třetinu.

Lidé kvůli rostoucím cenám vody používají úsporné vodovodní baterie či pračky. S rozvojem modernějších technologií se snižuje také spotřeba vody v průmyslu či zemědělství, stále více lidí také využívá vlastní studny.

 

 

Právě se děje

Další zprávy