Vlaky by mohly jezdit rychleji. Zatím pouze na papíře

ČTK ČTK
24. 1. 2013 12:13
Rychlostí 200 km za hodinu půjde jezdit jen na pár úsecích. Tam je ale nutná modernizace
Foto: Jan Langer

Praha - Ministerstvo dopravy připravuje legislativu na zvýšení rychlosti na tuzemských tratích ze současných 160 na 200 kilometrů za hodinu.

Počítá s tím návrh ministerstva na změnu vyhlášky stanovující dopravní řád drah.

Na to, aby vlaky skutečně mohly jezdit rychleji, ale změna zákona nestačí.

Rychleji jen na pár místech

V současné době zrychlení provozu na žádném úseku není možné. Nejprve je například nutné pokrýt trať zabezpečovacím zařízením, které dokáže zajistit úplnou kontrolu rychlosti. Stejně tak je třeba nahradit klasické přejezdy mimoúrovňovým křížením.

Zvýšení rychlosti by se navíc týkalo pouze několika vhodných úseků. Podle Miroslava Stehlíka z odboru drah na ministerstvu dopravy jsou na velké většině tratí v Česku příliš ostré zatáčky, které zvyšování rychlosti neumožňují.

Mezi tratě, které by pro rychlost do 200 kilometrů v hodině přicházely v úvahu, patří úsek mezi Pardubicemi a Chocní, kde je ale příliš mnoho přejezdů, mezi Brnem a Břeclaví či Hranicemi na Moravě a Přerovem.

Další plány ministerstva

Aktuálně je vyhláška na Legislativní radě vlády, účinná by mohla být v polovině letošního roku.

Na ministerstvu se kromě této iniciativy začíná hovořit i o přípravě skutečných vysokorychlostních tratí. Podle tiskového zástupce ministerstva Zdeňka Neusara má jít o spojení patřící do evropské sítě Ten - T. Například trať z Prahy přes Lovosice do Drážďan a úsek jižně od Brna ve směru na Vídeň a Bratislavu.

Tyto stavby se ministerstvo bude snažit připravit tak, aby na jejich realizaci bylo možné využít již prostředky z evropského Operačního programu Doprava v příštím programovém období.

 

Právě se děje

Další zprávy