Vladimír Železný se vrací. Kupuje novou televizi

Petr Kučera Petr Kučera
17. 2. 2012 9:31
Bývalý šéf Novy koupil menšinový podíl v TV Pohoda a novém multiplexu
Vladimír Železný na fotografii z roku 2007.
Vladimír Železný na fotografii z roku 2007. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Do televizního byznysu se po letech vrací Vladimír Železný, bývalý šéf televize Nova.

Koupil menšinový podíl ve společnosti vlastnící licenci nové TV Pohoda. Informuje o tom server Digizone.cz.

První generální ředitel televize Nova odešel z nejsledovanější české televizní stanice v roce 2003 po vstupu finanční skupiny PPF.

Server přitom připomíná, že sám exředitel Novy ještě 31. ledna pro Hospodářské noviny, které psaly o 18. výročí zahájení vysílání Novy, prostřednictvím své sekretářky vzkázal, že "mediální oblast už nesleduje".

Původně dětská televize

Server Digizone připomíná, že Železný už před lety začal pomáhat ostravskému podnikateli Radimu Pařízkovi s projektem připravované dětské televize Pohoda.

Ta má začít vysílat letos, oproti původním plánům se však zaměří obecně na mladé diváky, nejen na děti.

Pamatujete? Pořad Volejte řediteli, Vladimír Železný a zajíc Zaza. Nahradil psa Nováka.
Pamatujete? Pořad Volejte řediteli, Vladimír Železný a zajíc Zaza. Nahradil psa Nováka. | Foto: Aktuálně.cz, Repro

Poté, co Pařízek letos v lednu převzal od Telefóniky provozování televizního multiplexu 4, stal se menšinovým vlastníkem nového operátora této sítě, společnosti Digital Broadcasting, a rovněž firmy TP Pohoda, která vlastní licenci TV Pohoda.

Podle obchodního rejstříku už Železný vlastní také 34 procent v nové servisní společnosti Pohoda Top Media. Zbývajících 66 procent patří Pařízkově firmě Rádio Čas, která provozuje stejnojmenné ostravské rádio.

"Železného podíl v nové společnosti je psaný na bydliště v Bruselu, stejně jako šest dalších firem, v nichž má bývalý šéf Novy aktuálně podíly," uvádí server.

Levnější vysílání pro ostatní

Podle Digizone.cz už Vladimír Železný za televizi Pohoda i nového operátora multiplexu 4 aktivně vystupuje. Například při lednových jednáních o přepsání kmitočtových přídělů multiplexu 4 z Telefóniky na Pařízkovu firmu Digital Broadcasting vyjednával na Českém telekomunikačním úřadu (ČTÚ) společně s Pařízkem.

"Železný patrně stojí i za plánem rozvoje multiplexu 4, který by měl televizím nabízet ceníky až o dvě třetiny nižší než České Radiokomunikace ovládající všechny tři aktuálně fungující celoplošné multiplexy," uvádí server.

Z multiplexu 4 by se tak mohla stát "low-cost televizní síť", cenově dostupná většímu počtu televizí. Multiplex 4 chce do léta pokrýt 52 % populace, do konce roku 70 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy