Vláda zlevnila vratné lahve na 1 Kč. Škoda? Statisíce

Pavel Baroch
11. 8. 2010 16:30
Od srpna se snížila záloha na skleněné lahve 0,7 litru o dvě koruny
Foto: hanackakyselka.cz

Praha - Jedno z posledních rozhodnutí Fischerovy vlády před volbami - snížit od srpna zálohu na skleněnou "sedmičkovou" lahev ze tří na jednu korunu - přišlo Hanáckou kyselku pořádně draho. Firma spočítala přímou ztrátu na zhruba 1,5 milionu korun.

"Není to nic příjemného, jsou to pro nás velké peníze," řekla Aktuálně.cz obchodní ředitelka firmy Kateřina Smékalová.

Hanácká kyselka je totiž poslední českou firmou, která ještě stáčí minerálku do skleněných lahví 0,7 litrů. Ostatní už přešly na PET lahve.

Supermarkety se lahví rychle zbavily

Když kabinet v květnu rozhodl o snížení zálohy o dvě koruny, supermarkety a jiné podniky se rychle snažily lahví zbavit, aby nepřišly o peníze. Ztrátu tak přenesly na Hanáckou kyselku, která podle zákona musela lahve odebrat.

"Za poslední měsíc nám přišlo asi půl milionu lahví," konstatovala Smékalová. Hanácká kyselka si dokonce musela pronajmout náhradní sklady, aby měla prázdné lahve kam dát. A to měla ve skladech ještě vlastní zásoby, jejichž hodnota se od srpna také rázem snížila o dvě koruny za lahev.

Ztráta 1,5 milionu korun je dokonce o něco větší, než bývá v posledních letech čistý zisk firmy. "Teď ty peníze budeme muset ušetřit jinde," řekla Aktuálně.cz Smékalová, podle níž o  dalším postupu teprve vedení společnosti bude jednat.

Minerálky chtěly zálohu 0 Kč, říká ministerstvo

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček uvedl, že iniciativa na snížení zálohy na skleněné lahve 0,7 litru přišla od Svazu minerálních vod, jehož je Hanácká kyselka členem.

"Svaz dokonce požadoval, aby byla záloha nulová, jedna koruna je kompromis," řekl Aktuálně.cz Vlček, podle něhož ministerstvo s výrobci minerálních vod o zálohách pravidelně jednalo. 

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Lahví na trhu je nyní přebytek

Když ministerstvo průmyslu a obchodu předkládalo vládě návrh na snížení záloh na "sedmičkové" skleněné lahve, uvádělo, že kromě Hanácké kyselky ještě používá tento typ lahví Karlovarské minerální vody.

Jenže to už není pravda. Karlovarský podnik mezitím tradiční "sedmičkové lahve opustil. Stihnul to dokonce v termínu, takže lahve se sníženou zálohou už nemusí od obchodníků odebírat.

Karlovarská minerálka plní část své produkce kromě PET lahví ještě do nové skleněné lahve o velikosti 0,75 litru, na které se ovšem záloha nevztahuje. Tyto lahve navíc odebírají především restaurace.

Ministerstvo také tvrdilo, že skleněných "sedmičkových" lahví je na trhu přebytek a snížením zálohy o dvě koruny se náklady přenesou na všechny články obchodního řetězce od výrobce až po zákazníky.

Skla může být časem nedostatek

Hanácká kyselka má sice v tuto chvíli zásobu skleněných lahví na několik let dopředu, ovšem to se pak může změnit.

Podle Iva Kropáčka z ekologického Hnutí Duha snížením zálohy dostane systém vratných obalů další trhlinu. "Samozřejmě platí, že čím je záloha nižší, tím méně lahví se vrátí nazpátek," řekl Aktuálně.cz Kropáček.

Dodal, že z ekologického hlediska lepší plnit nápoje do vratných obalů místo do PET lahví, byť většina umělohmotných lahví recykluje. "Opakované použití je pro životní prostředí lepší než recyklace," dodal Kropáček.

 

Právě se děje

Další zprávy