Vláda uznala kritiku nejvyšších auditorů na Lesy ČR

ČTK Karel Toman, ČTK
14. 11. 2012 15:15
Nejvyšší kontrolní úřad si další kontrolou prověří, jestli se poměry v podniku zlepší
Foto: ČTK

Praha - Vláda vzala na vědomí zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) o kontrole hospodaření ve státním podniku Lesy ČR, uvedla dnes na tiskové konferenci po jednání kabinetu místopředsedkyně vlády Karolína Peake.

Kontrola odhalila řadu chyb včetně porušení zákona. Generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora v úterý oznámil, že rezignoval k 30. listopadu na svou funkci.

Ministři začátkem července projednávání materiálu přerušili. Odborníci NKÚ při kontrole v Lesích ČR zjistili například porušení zákona u dvou veřejných zakázek. Nelíbilo se jim ani nakládání státní firmy s volnými penězi a za nevýhodné pro stát shledali výměny lesních pozemků v případě Radějovské obory.

Mezi pochybeními ale jmenovali i nákup luxusních limuzín audi v době, kdy v garážích Lesů stály nové limuzíny superb, nebo velmi lukrativní smlouvy s advokátními kancelářemi.

Nepřímo ale NKÚ naznačil i pochyby o tom nejdůležitějším z činnosti státního podniku: o výhodnosti v Evropě ojedinělé "české" metody prodeje zhruba osmi milionů kubíků dříví ročně.

NKÚ nápravu prověří další kontrolou

Ministerstvo zemědělství podle Peake na základě zjištění úřadu navrhlo celou řadu opatření k nápravě zjištění pochybení. "NKÚ reagoval s uspokojením na ta opatření s tím, že jejich efektivita bude zjištěna další kontrolou," uvedla Peake. "Nedošlo dnes k nějakému konfliktu mezi zástupci Nejvyššího kontrolního úřadu a ministerstva zemědělství," dodala.

Premiér Petr Nečas při červnových interpelacích v Poslanecké sněmovně řekl, že vláda se bude zprávou NKÚ velmi pečlivě zabývat. Ministerstvo zemědělství v předkládací zprávě pro vládu tehdy uvedlo, že s některými zjištěními NKÚ "zásadně nesouhlasí" a připravilo rozbory právních předpisů.

Sněmovní zemědělský výbor začátkem dubna vyzval ministerstvo zemědělství, aby věnovalo zvýšenou pozornost řešení závěrů z kontroly NKÚ a pravidelně o tom poslance informovalo. Sýkora na jednání výboru prohlásil, že Lesy ČR postupovaly v souladu se zákonem a nechybovaly.

Aféry podniku už řeší policie

Od zveřejnění výsledků kontrol upozornila média na další aféry kolem státního podniku. Policie podle deníku E15 v zakázkách na informační technologie LČR vyšetřuje, jak skončilo 340 milionů korun z plateb za zakázky u neprůhledných zahraničních firem, jež mají konta ve Švýcarsku. Lesy ČR spojitost s pozdějšími převody peněz ze zakázek odmítly. Podle E15 údajně existuje podezření, že IT zakázky za 1,136 miliardy korun zadané LČR byly úmyslně nadhodnoceny a mohly se jimi vyvádět peníze z podniku.

Zakázky LČR řeší i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Například za tendr z roku 2010 na dodávku ochranných pracovních prostředků LČR dostaly od něj nedávno pokutu milion korun. LČR se proti sankci odvolaly.

 

 

Právě se děje

Další zprávy