Vláda už ví, co zdraží ekologická daň

Petr Holub
31. 3. 2007 0:00
Zvýší se ceny elektřiny a uhlí
Šéf Zelených Martin Bursík
Šéf Zelených Martin Bursík | Foto: Martin Boubín

Praha - Jen opatrně nastartuje v příštím roce ekologická daň. Elektřina podraží o 4 nebo 5 haléřů za kWh, metrák uhlí o 10 až 20 korun.

Vláda finišuje s návrhem daňových změn. Na poslední chvíli ministři projednávají podmínky při zavedení ekologické daně.

Podle informací Aktuálně.cz bude daň za elektřinu spíše zanedbatelná. Současná cena pro maloodběratele činí 4-5 korun za kilowatthodinu, daň nepřekročí jedno procento.

Víc se zdaní uhlí. Metrický cent se dnes prodává podle kvality za 100 až 200 korun, daň cenu zvýší o desetinu.

Změny připustil v rozhovoru pro Český rozhlas 6 vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík, který opatření vysvětloval mimo jiné i tím, že zároveň chce snížit cenu palivového dřeva.

Poslanci zelených ve sněmovně už předložili návrh, podle kterého se sníží daň z přidané hodnoty z 19 na 5 procent. "Už dnes je dřevo o polovinu lacinější, v návrhu jde o velmi pomalý nárůst či pokles ceny," vysvětlil.

K posledním detailům bude patřit dohoda na kompenzacích, které by měly především chudším rodinám s dětmi růst ceny vyrovnat.

Jen o drobné reforma daní zvýší cenu uhlí a elektřiny...
Jen o drobné reforma daní zvýší cenu uhlí a elektřiny... | Foto: Jaroslav Jiřička

Došlo i na zelené

Vláda celý návrh předloží v pondělí. Jeho definitivní podobu ministři tají, většina hlavních kroků se však na veřejnost již dostala.

Lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek v něm prosadil svůj pohled, podle kterého se po letošní explozi sociálních výdajů sníží schodek veřejných financí.

Vlajkovou lodí reformy bude patnáctiprocentní sazba daně z příjmu pro občany, kterou slíbila před volbami ODS. Fakticky však daňové úpravy nikomu příliš nepřidají ani neuberou. Občanští demokraté prosadili i svůj záměr, že se zjednoduší daně podnikům a sníží pojistné živnostníkům.

Zahájení ekologické daňové reformy je hlavním rozpočtovým trumfem třetího koaličního partnera Strany zelených.

 

Právě se děje

Další zprávy