Vláda skoncuje s ghetty, polovině lidí sebere dávky

Karel Toman
11. 9. 2012 6:00
Stát chce "vyhladovět" podnikatele zneužívající dávky na bydlení
Momentka z ghetta v Přerově.
Momentka z ghetta v Přerově. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká vláda slibuje zásadní změny v bydlení pro chudé. Dosavadní přístup totiž vede ke vzniku ghett a sociálního napětí.

Stát se proto chystá "vyhladovět" podnikatele zneužívající dávky na bydlení. Boj přitom kabinet povede na dvou frontách.

Zaprvé má vláda ušetřit až 1,4 miliardy korun ročně tím, že dosavadní dvě dávky na bydlení sloučí od dubna 2013 do jedné, přesněji řečeno jednu škrtne a tu druhou omezí.

Zadruhé má být koncem roku 2013 hotový návrh institutu takzvané bytové nouze. "Nelze vyloučit, že jednou z forem pomoci bude i podporovaná výstavba bytů," tvrdí mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Hrozí další vlna bezdomovců?

Experti záměr vítají, mají ale také obavy. "Pokud by zároveň se zkrácením dávek nebyl připraven systém sociálního bydlení, byli by mnozí lidé žijící na ubytovnách velice vážně ohroženi bezdomovectvím," obává se zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková.

Právě tato situace přitom hrozí, protože koncepce sociálního bydlení má být hotova nejpozději osm měsíců poté, co osekáním dávek na bydlení přijde o podporu podle Šimůnkové zhruba polovina příjemců. Hrozba bezdomovectví by se tak podle zmocněnkyně netýkala jen Romů, ale také o samotě žijících seniorů.

Sociálně slabí lidé dnes dostávají na bydlení dvojí formu státní podpory. Příspěvek na bydlení ze systému sociální podpory, který se ale na ubytovny nevztahuje, protože jej může dostat jen majitel nebo nájemce bytu. A pak je to doplatek na bydlení z dávek pomoci v hmotné nouzi, na který naopak dosáhnou i ti, kteří bydlí v ubytovnách, domovech pro seniory nebo azylových domech.

Novela, kterou v rámci úsporných opatření vlády schválil Parlament letos v červenci, počítá s tím, že od dubna roku 2013 bude dávka pouze jedna s názvem "příspěvek na náklady na bydlení." Její konstrukce má předlohu v dnešním příspěvku na bydlení, který lidé na ubytovnách a v domovech nedostávají.

Kdo přijde o dávku, dostane jinou. Ale ne každý

Od nové dávky by se tím měli odstřihnout podnikatelé a majitelé ubytoven, kteří nyní dávek zneužívají. Automaticky o ně totiž navyšují nájem, a neúměrně tak předražují náklady za podřadné bydlení.

Novou dávku - příspěvek na náklady na bydlení - zároveň dostane méně lidí. Na její dnešní formu má nárok ten, kdo vydá na bydlení víc než 30 procent příjmu. Od dubna 2013 se však tato hranice zvedne na 50 procent.

"Lidem se skutečně nízkými příjmy tím zbude méně peněz na živobytí," připouští mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová. "Očekáváme, že části z nich bude výpadek kompenzován příspěvkem na živobytí," dodává mluvčí.

Podívejte se, kdo na Šluknovsku platí vysoký nájem za mizerné bydlení

Koho změny postihnou a koho ne? Stejnou celkovou podporu jako dnes bude podle ministerstva dostávat třeba matka po ukončení pobírání rodičovského příspěvku nebo rodina s dětmi s velmi nízkým příjmem. Naopak rodina se dvěma dětmi a příjmem 30 či 35 tisíc o část nebo o celou podporu přijde.

Vlna bezdomovectví tak podle ministerstva nehrozí. O tom, kdo novou dávku dostane, budou rozhodovat celkové sociální a majetkové poměry, zákonem dané obvyklé ceny bydlení, a "u některých také pracovní aktivita a ochota zapojit se na trhu práce," dodává mluvčí Plívová. Snížení pomoci se tak podle ní lidí s úplně nejnižšími příjmy netýká.

Obecní novostavby proti bytové nouzi?

Hlubší změny v bydlení pro chudé ale zřejmě přinese až chystaný institut bytové nouze. Na rozdíl od nové dávky, kterou už schválil Parlament a začne platit na jaře, je však práce na konceptu bytové nouze stále spíš v počátcích.

S "návrhem komplexního řešení sociálního bydlení s využitím institutu takzvané bytové nouze" počítá vládou schválená Koncepce bydlení ČR do roku 2020. Návrh má na starosti ministerstvo pro místní rozvoj, se kterým na něm spolupracuje ministerstvo práce. Hotový musí být do 31. prosince 2013.

Podívejte se, jak to dopadá, když se vznik ghett přehlíží

Nová legislativa by měla vymezit osoby a domácnosti "v tíživé bytové situaci", mnoho detailů ale zatím známo není.

"Předpokládá se, že na poskytované pomoci by se měly významně podílet obce. Nelze vyloučit, že jednou z forem pomoci bude i podporovaná výstavba bytů," říká mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová.

Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva je na řešení bydlení pro chudé nejvyšší čas. "Jde skutečně o věc, jíž je třeba se urychleně zabývat. Ukazuje to například aktuální dění v Přednádraží v Ostravě," tvrdí Monika Šimůnková.

Média a nevládní organizace také upozorňují na to, že sociální napětí opět roste také ve vyloučených lokalitách na Šluknovsku.


 

Právě se děje

Další zprávy