Vláda schválila větší znečišťování

Pavel Baroch
7. 12. 2006 0:15
Praha - Vláda chce v Bruselu prosadit, aby české podniky mohly vypustit druhé největší exhalace v celé Evropské unii.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

České podniky by podle rozhodnutí kabinetu mohly v nadcházejích letech vypustit zhruba 102 milionů tun skleníkových plynů, které způsobují globální oteplování.

Je to přibližně o dvacet milionů tun více, než kolik emisí vypustily elektrárny, chemičky či hutě v loňském roce.

"Česká vláda chce zdejším podnikům dovolit v přepočtu na jednoho obyvatele druhé nejvytší exhalace v celé Evropské unii," uvádí se ve společném prohlášení několika ekologických organizací, které vládní rozhodnutí kritizují.

Více emisí chce svým podnikům povolit pouze Estonsko.

Říman: Návrh je podložený čísly

Ministerstva průmyslu a životního prostředí společný návrh obhajují. Tvrdí, že množství emisních povolenek reflektuje reálné potřeby podniků.

"Potřeba vyššího počtu povolenek vychází z analýzy výpoje HDP, růstu spotřeby energií i celého průmyslu. Návrh je podložený čísly, rozhodně není nadsazený," řekl už dříve ministr průmyslu Martin Říman (ODS).

"Očekávané emise v letošním roce budou pravděpodobně vyšší než loňských 82,5 milionů tun. Chtěl byl podotknout, že s Evropou máme společný zájem na snižování emisí skleníkových plynů a stabilním trhu s emisemi. Na druhou stranu máme v porovnání s vyspělými západními zeměmi potřebu se dále rozvíjet," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš (nestraník).

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • ČTĚTE VÍCE:
    Japonci si přijedou pro "čistý" vzduch

"To je dilema, v kterém se nacházíme," dodal Kalaš.

Konečné slovo má Brusel

Ekologické organizace teď doufají, že český emisní požadavek seškrtají úředníci Evropské komise. Připomněly, že komise to minulý týden už udělala u deseti z jednácti předložených plánů.

"Ministři si pletou jednání Evropské komise s arabským tržištěm. Jsou zjevně přesvědčeni, že čím více navržené emise nadsadí, tím více jich nakonec dostanou," řekl Jan Rovenský z české pobočky Greenpeace.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle nevládních organizací se vláda snaží podnikům pomoci k bezpracnému výdělku. Pokud firmy přidělené povolenky na vypouštění oxidu uhličitého nevyčerpají, mohou je v Evropské unii prodat těm, kteří kvótu naopak překročí. Loni si takto české firmy přišly k miliardám korun.

"Účelem obchodování s emisemi je snižování exhalací. Snižování. Nokoli další a další zvyšování. V zemi, která patří k nejhorším znečišťovatelům v Evropě, to platí dvojnásob," řekl Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

"Ministři musí s vysokými exhalacemi z českého průmyslu něco začít dělat, nikoli problém ještě zhoršovat," dodal Kotecký.

 

Právě se děje

Další zprávy