Vláda ruší daň z dividend, stát přijde o devět miliard

Petr Holub
14. 8. 2011 8:40
Stát nechá víc peněz akcionářům, používá přitom falešné alibi
Na burzu se chodí pro zisky z rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou akcie, anebo kvůli dividendám. To druhé chce vláda zdanit jinak než dosud.
Na burzu se chodí pro zisky z rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou akcie, anebo kvůli dividendám. To druhé chce vláda zdanit jinak než dosud. | Foto: Reuters

Praha - Výnosy z akcií nyní stát zdaňuje celkovou sazbou 31,2 procenta, která už nyní patří na světě k nejnižším. Teď se to vláda rozhodla změnit - daňovou reformou sazbu dále sníží až na 19 procent. Státní pokladna tak ročně přijde o devět miliard.

Ke snížení daně vyzvali loni experti OECD, kteří předpokládali, že nižší odvody budou podniky a jejich významné akcionáře motivovat k novým investicím. Reforma však snižuje daně takovým způsobem, že pouze zlepší rodinné rozpočty akcionářů.

Premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek zdůvodňují snížení daní tím, že chtějí tak zabránit dvojímu zdanění podnikových zisků.

Šéf pražské burzy Petr Koblic očekává, že se zvětší zájem o investování na burze.

Výhody cizího kapitálu

Na myšlenku snížit daně akcionářům přivedla ministra financí studie OECD o stavu tuzemské ekonomiky v roce 2010.

Pařížští experti konstatovali, že se firemní zisky v Česku zdaňují sazbou 19 procent. Pokud firma ze zbylé částky vyplácí dividendy, uplatní na ní stát ještě srážkovou daň ve výši 15 procent. Podíl akcionáře na zisku se tak celkem sníží o 31,2 procenta.

Studie OECD nekritizuje dvojí zdanění, ale upozorňuje, že za takových podmínek je pro firmy výhodnější financovat investice cizím kapitálem, tedy z úvěrů. V daňovém přiznání se totiž mohou odepisovat úroky.

Kdyby firma chtěla naopak investovat vlastní, nově vydělaný kapitál, tak ji daňový systém nic neodpustí. Zaplacením daně ze zisku přitom nevýhody nekončí.

Pokud podnik vykáže zisk, obvykle také musí vyplatit dividendy. Ani jejich výplatu z daní odepsat nemůže. Stát ke všemu ještě zdaňuje akcionáře.

Martin Roman (na snímku jako divák tenisového Davis Cupu) přivádí do státní pokladny každý rok mnohamiliardovou dividendu. Řediteluje firmě (ČEZ), která na burze v Praze patří vedle tabákové Philip Morris či Telefóniky mezi dividendové tituly.
Martin Roman (na snímku jako divák tenisového Davis Cupu) přivádí do státní pokladny každý rok mnohamiliardovou dividendu. Řediteluje firmě (ČEZ), která na burze v Praze patří vedle tabákové Philip Morris či Telefóniky mezi dividendové tituly. | Foto: Ondřej Besperát

"Podniková daň ze zisku anebo daň z dividend by se měly snížit, pokud ne přímo odbourat, aby daňový systém stejně přistupoval k různým zdrojům pro financování investic," stojí v doporučení OECD. Právě na tuto větu se Kalouskova reforma odkazuje.

Složité a politicky neprůchodné

OECD dokonce doporučilo tři cesty, jak spravedlivého zdanění dosáhnout.

Stát může zvýhodnit financování vlastním kapitálem stejně jako financování pomocí úvěrů. Stačí stanovit fiktivní úrokovou sazbu z kapitálu, který podnik použije, i když pochází z jeho vlastních zdrojů. Fiktivní úroky potom firma odepíše z daní.

Druhou cestou je zrušit možnost odepisovat úroky z půjček.

Ministerstvo financí ovšem oba návrhy odmítá v materiálu, který poslalo do vlády.

První cesta je prý administrativně příliš náročná. „Vyžadovalo by to podrobnou analýzu úrokových sazeb," upozorňují Kalouskovi experti.

Zrušit odpisy úroků zase nejde prosadit. "Tento bezprecedentní krok nepředstavuje s ohledem na současnou situaci a vývoj v posledních letech politicky schůdné řešení a naráží na zásadní odpor odborné veřejnosti," tvrdí úředníci.

Ministerstvo financí proto vládě doporučilo třetí variantu, která investice z firemního kapitálu podpořila nepřímo. Podle ní bude stát i nadále srážet daň z dividend, firmy ale budou smět stejnou částku odepsat z odvodů na daň ze svého zisku. "To, že částku ve výši sražené daně obdrží přímo společnost, bude stimulovat její další rozvoj," stojí v ministerském materiálu.

Nulové zvýhodnění firem

Návrh dorazil na vládu v červnu, koncem července se však Nečas s Kalouskem dohodli na jeho revizi. MF Dnes tehdy poslali společné prohlášení, podle kterého nesníží podnikovou daň, ale zruší daň z dividend. Chtěli tím údajně pomoci českým akcionářům, protože zahraniční vlastníci českou daň z dividend stejně neplatí.

Takovým obratem ovšem opustili zadání OECD, která chtěla, aby se snížením daní podpořily investice financované z vlastního kapitálu firmy. Připouští to dokonce i analýza ministerstva financí, která Nečasovu a Kalouskovu variantu odmítla: "Nevýhodou je nulové zvýhodnění společnosti a tím i nižší podpora přímého podnikání," argumentují ministerští experti.

Falešné alibi

Vláda tak používá doporučení mezinárodní organizace, aby zdůvodnila snížení daní, které pomůže pouze určitým sociálním skupinám. Nakonec se přitom rady zahraničních expertů stejně nedrží.

Selektivní přístup ministrů k radám z ciziny dokumentuje osud dalšího doporučení z loňské studie OECD.

"Situaci na pracovním trhu komplikuje různý přístup daňového systému k zaměstnancům a k těm, kdo se zaměstnávají sami," upozorňuje studie na fakt, že živnostníci platí dvakrát nižší sociální pojistné než zaměstnanci.

Některé firmy pak vykazují zaměstnance jako nezávislé dodavatele, a obcházejí tak daňové zákony. Získávají tím nespravedlivou výhodu oproti podnikům, které zákony dodržují.

Daňová reforma rozdíly v pojistném ovšem neruší, naopak sazbu pro živnostníky ještě snižuje. Napříště by měli platit oproti zaměstnancům pojistné čtyřikrát nižší.

Srovnání daní v Česku a jinde podle OECD

 

Právě se děje

Další zprávy