Vláda prodá ČSA. Dostane až 5 miliard?

Tomáš Fránek, Karel Toman
19. 1. 2009 14:20
Zájem projevil ruský Aeroflot   
Letoun ČSA
Letoun ČSA | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vláda dnes zahájila prodej Českých aerolinií. Ministři totiž schválili dokument ministerstva financí, který vymezuje podmínky výběrového řízení na nového majitele aerolinek.

Stát nyní vlastní téměř 92 procent akcií firmy; výnos privatizace se odhaduje až na pět miliard korun. Nový majitel má být znám do konce letošního září.

Výběrové řízení bude dvoukolové. V prvním kole musí zájemce prokázat plnění základních ekonomických a technických kritérií a bude prověřený i "z hlediska zahraničněpolitické bezpečnosti". Právo rozhodnout o postupujících z prvního kola si pro sebe vymínila vláda.

Zájemce o ČSA bude muset mimo jiné zaručit, že letecká přeprava zůstane hlavním předmětem podnikání, že domovským letištěm bude nadále pražská Ruzyně a že si ČSA zachovají status českého národního dopravce. Ve druhém kole bude jediným kritériem cena. Vítěze určí vláda na základě doporučení ministerstva financí.

Svůj zájem o ČSA potvrdily  ruský Aeroflot a český Travel Service. "Aeroflot se snaží o mezinárodní expanzi a v průběhu posledních 18 měsíců zkoumá příležitosti k akvizicím v celé Evropě. Aeroflot a ČSA těsně spolupracují od roku 2006, kdy se Aeroflot přidal ke globálnímu leteckému seskupení SkyTeam. Obě společnosti již provozují code-share lety a integrované systémy slev pro pravidelné cestující," prohlásil už dříve generální ředitel Aeroflotu Valerij Okulov.

Právě také kvůli Aeroflotu si přitom ještě minulý týden chtěli lidovci nechat pootevřená zadní vrátka.  „Byl přijat závěr, že pokud má být prodej podpořen hlasy lidovců, musí si vláda ponechat právo veta do privatizace kdykoliv zasáhnout a případného zájemce vyloučit z čistě strategických důvodů," řekl Aktuálně.cz v pátek mluvčí strany Martin Horálek po jednání jejího předsednictva.

„Současná krize kolem dodávek plynu z Ruska je silným argumentem proti Aeroflotu. Právo veta ale není namířeno výhradně proti Rusku," dodal mluvčí.

Dnes ale lidovci tvrdí, podmínky soutěže jsou nastaveny tak, že právo veta potřeba není. „Parametry soutěže, jak je nastavila vláda, jsou v pořádku. Uchazeči například nemohou být ti, kdo byli v minulosti odsouzeni pro nějaký správní delikt. Strategické a bezpečnostní podmínky jsou také dobře ošetřeny. Nebyl tedy důvod, aby KDU-ČSL prosazovala nějaké vlastní právo veta," řekl Cyril Svoboda.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy