Vláda může za čtyři měsíce utratit až 113 miliard

Dušan Klimeš
3. 9. 2007 14:40
Rozpočet je zatím v přebytku

Praha - Ke konci srpna ministerstvo financí evidovalo přebytek státního rozpočtu ve výši 22,2 miliardy korun.

Na celý letošní rok Parlament schválil deficit ve výši 91,3 miliardy korun. Vláda tak ještě může "utratit" až 113 miliard korun navíc za poslední čtyři měsíce roku.

Více než čtyři pětiny výdajů státu ale představují mandatorní výdaje, tedy takové, které jsou ukotveny v zákoně a vláda je chtě nechtě musí realizovat.

Proto má vláda jen velmi malý manévrovací prostor v tom, co lze v rámci rozpočtu utratit navíc proti plánovaným výdajům.

Oproti loňskému roku jde o výsledek mimořádně dobrý. Před dvanácti měsíci se totiž rozpočet již potýkal s více než šestimiliardovým schodkem.

Dostatek z daní

Letošní příjmy za osm měsíců činí 656,6 miliardy korun, proti nim stojí výdaje 634,4 miliardy korun.

Od firem stát vybral na daních 67,5 miliardy korun, meziročně o 22 procent více. Rozpočet přitom počítá s růstem o 12,6 procenta. Inkaso daně z příjmu fyzických osob stouplo o 11 procent na 64,3 miliardy korun.

Na spotřebních daních získal stát ke konci srpna 77,5 miliardy korun, v meziročním srovnání jde o 1,5 miliardy korun méně. Na dani z přidané hodnoty získala státní kasa 107,1 miliardy korun, meziročně o necelých devět procent více.

Z pojistného na sociální zabezpečení stát obdržel 239 miliard korun, z toho na důchody lidé odvedli 196,8 miliardy korun. Stát na penze poskytl 193,2 miliardy korun a důchodový účet je tak v přebytku. Za celý rok má přebytek činit sedm miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy