Vláda: Euro sesadí korunu za šest let

Dušan Klimeš
12. 3. 2007 14:40
Praha - Politici i letos rezignují na dodržení kritérií, díky nimž bude země moci přejít na eura. Vláda přesto chce společnou měnou v roce 2012.

Do Bruselu od vlády poputuje dnes schválený konvergenční program ČR. Podle něj by Česko mohlo euro přijmout již v roce 2012. Má ale velkou slabinu - schodky veřejných rozpočtů.

Ministři, kteří se zavázali k reformám a škrtům, znovu výrazně prohlubují deficit veřejných financí na čtyři procenta.

Nepříjemné dědictví

Zatímco Evropa požaduje maximálně schodek na úrovní tří procent HDP, pokud chce stát uvažovat o euru, materiál vlády hovoří o procentech čtyřech.

A tak deficit plánovaný dle střednědobého plánu na 3,3 procenta HDP bere za své.

"Očekávaný deficit v tomto roce nelze přičítat špatné hospodářské politice současné vlády. Hlavním důvodem nárůstu deficitu v tomto roce byla  "štědrost" politiků před volbami do poslanecké sněmovny v minulém roce, která šla vesměs napříč politickými stranami," myslí si Filip Štěrba z České bankovní asociace.

Foto: Aktuálně.cz

Uvádí ale, že období ekonomického růstu, který zažíváme, je tou nejlepší chvílí pro hromadění přebytků státních financí, nikoli deficitů. Plány současné vlády na snížení schodku ale považuje za krok správným směrem.

"Díky ekonomickému růstu stoupnou letos daňové příjmy o osmdesát až devadesát miliard. Za takovýchto komfortních podmínek již nemá zvyšování schodku s ekonomií nic společného," říká Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Zbytečné útraty?

Pro letošní rok ekonomové očekávají zpomalení rekordního růstu HDP z 6,1 procenta na asi pět procent.

Podle analytiků ale vyšší útraty vlády k lepšímu růstu produktu nepovedou.

"Fiskální politika ovlivní HDP jen omezeně. Navíc se často jedná o peníze, které s přidanou hodnotou nemají nic společného a tudíž růst ekonomiky nepodpoří," vysvětluje Michl.

Podle Filipa Štěrby by utrácení vlády muselo být mnohem výraznější a schodek tak mnohem vyšší, pokud by měl mít překvapivý dopad na tempo růstu HPD.

Návrh vládě předkládal ministr financí Miroslav Kalousek
Návrh vládě předkládal ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Problémy v Bruselu

Sama vláda tuší, že za svůj plán sklidí od Evropské unie kritiku. Z toho důvodu ke své zprávě přiloží i programové prohlášení.

"Přidání nové kapitoly o programovém prohlášení sice neovlivní očekávané konstatování ze strany EU, že ČR neplní doporučení Rady a nevyloučí tak další krok v rámci procedury nadměrného schodku, umožní však alespoň snížit ztráty na reputaci České republiky tím, že vláda zde veřejně vyhlásí své záměry," uvádí ministerstvo financí.

"Je nepochybné, ze takto předložený program bude předmětem velké a zasloužené kritiky Evropské komise. Domnívám se, že pokud budeme schopni demonstrovat, že reformy myslíme vážně, přímo reálné sankce nehrozí," uvedl po jednání vlády ministr financí Miroslav Kalousek.

Přitom co se týká ostatních maastrichtských kritérií, Česko si nevede špatně. Inflaci máte dlouhodobě nízkou, ČNB chce dokonce snížit svůj inflační cíl. Celkový vládní dluh se drží kolem třiceti procent, přičemž EU "povoluje" šedesát procent k HDP.

Směnný kurs koruny k euro také dodržuje pevně stanovená pásma a nejnižší úrokové sazby v Evropě též zaručují, že by Česko mohlo euro přijmout.

 

Právě se děje

Další zprávy