Vláda chystá pro ČEZ obdobnou garanci jako solárníkům

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
29. 1. 2013 16:10
Zda garanci za Temelín zaplatí spotřebitelé, nebo daňoví poplatníci, zatím není rozhodnuto
Vizualizace nových bloků v jaderné elektrárně Temelín.
Vizualizace nových bloků v jaderné elektrárně Temelín. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pokud se ČEZ pustí do stavby nových bloků v Temelíně, bude to jen s garancí státu. Vláda se zaváže, že pokud po dostavbě klesne cena elektřiny na trzích tak nízko, že by ČEZ na mnohasetmiliardovou investici doplácel, bude stát část ztráty kompenzovat, píše v úterním vydání deník Insider.

Jde o podobný mechanismus, z jakého dosud těžili investoři do solárních či větrných elektráren, připomíná Insider. Díky garanci bude mít ČEZ zaručenou minimální cenu produkce z nových bloků. "Vláda zadala úkol, abychom připravili garanční mechanismus," citoval deník náměstka ministra průmyslu a obchodu Pavla Šolce.

"Systém podpory obnovitelných zdrojů způsobil pokřivení trhů tak, že aktuálně nelze nikde v Evropě realizovat stavbu klasických elektráren, a tak jsou tyto investice podporovány, jen formy se liší. Proto například vláda v Británii připravila stabilní výkupní tarif pro jaderné elektrárny," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Jak bude vypadat garanční mechanismus? Jak ovlivní šanci na dostavbu Temelína kolaps trhu s emisními povolenkami? A jak vidí dostavbu Temelína Daniel Křetínský nebo uznávaný analytik Michal Šnobr? Čtěte v úterním vydání placeného deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy