Vláda chce zmírnit ekologické zákony

eko
2. 11. 2005 13:03
Praha - Ekologický audit, který navrhl místopředsteda vlády pro ekonomiku Martin Jahn, prošel vládou.

Audit se týká především změny sedmi nejproblematičtějších ekologických zákonů a jejich prováděcích předpisů: "Záměrem je zefektivnit systém, omezit zbytečnou byrokracii pro firmy, aniž by se ale snížila ochrana životního prostředí," uvedl Martin Jahn.

Na základě diskuse, které se zúčastnili ekologové i zástupci průmyslu, vznikl kompromisní návrh. Jeho cílem je odstranění nepřehlednosti, komplikovanosti a nejednoznačnosti zmiňovaných zákonů. "Česká republika potřebuje ekologické zákony, ale takové, které nebudou omezovat český průmysl opatřeními, jež ve skutečnosti k ochraně přírody nevedou," sdělil Martin Jahn. "Proto jsme připravili ekologický audit. Jeho realizace by přispěla k vyššímu růstu průmyslu a následně pak k vyššímu ekonomickému růstu České republiky. Pro budoucnost je vhodná dále podpora ekoinovací a nových technologií."

Okruh právních předpisů a problémů, které současná environmenální legislativa působí, je však mnohem širší. Proto bude tento proces průběžně probíhat i nadále. Od října příštího roku pak bude každé dva roky materiál vyhodnocen a aktualizován.

 

Právě se děje

Další zprávy