Vize Česka podle odborářů: Jen třikrát zatím bylo hůř

Karel Toman
5. 1. 2011 9:00
Hlavním úkolem roku 2011 je zkrocení rozpočtu skutečnými reformami, hlavně tou penzijní
Foto: Karel Toman

Praha - Českou republiku čeká letos jeden z ekonomicky nejslabších roků v její novodobé historii.

Pokud jde o růst HDP, jak ho pro letošní rok odhaduje ČNB (1,2 %), byla na tom tato země hůř už jen třikrát - v letech 1996, 1997 a 2009 (viz graf).  Analýza Českomoravské komory odborových svazů z letošního listopadu dokonce počítá se stagnací HDP na úrovni plus mínus půl procenta.

Nezaměstnanost bude stále kolísat kolem devíti procent a peněženky lidí začnou pociťovat dopady vládních škrtů. A to je přitom jen začátek. S právě nastartovanou deregulací totiž zdraží nájmy a s růstem cen komodit také energie a potraviny. Dostaví se inflace.

Pro letošní rok schválený rozpočtový schodek přitom stále dosahuje astronomických hodnot a podle ekonomů oslovených Aktuálně.cz je proto po záchranných škrtech roku 2010 hlavním úkolem roku 2011 zkrocení rozpočtu skutečnými reformami, hlavně tou penzijní.

Šance k reformám tu je

"Bude to jeden z ekonomicky nejslabších roků České republiky," vysvětluje ředitel poradenské společnosti Rentia Tomáš Knebl. "Důvody se uvádí dva: úsporná opatření vlády a zpomalení růstu západní Evropy."

V roce 2011 tak státní rozpočet počítá s deficitem 135 miliard, což představuje asi 4,6 procenta ročního výkonu ekonomiky (HDP). Jen na úroky ze státního dluhu dáme přes 78 miliard, což je více než dvojnásobek letošních výdajů na vědu a vysoké školy dohromady.

Text pokračuje pod grafem

Do roku 2013 přitom musíme dodržet svůj závazek Evropské unii a za stávajícího nízkého výkonu ekonomiky stlačit rozpočtový schodek pod tři procenta HDP, jinak nám hrozí sankce.

Hlavním ekonomickou událostí roku 2011 tak bude podle ekonoma Patria Finance Davida Marka „příprava skutečných reforem ve fiskální oblasti. A to jak k okamžité stabilizaci tak z pohledu dlouhodobého vývoje, což znamená hlavně důchodovou reformu."

Reformy budou "klíčové téma, které ovlivní ekonomiku I politiku na mnoho let dopředu" ï podle Pavla Sobíška z UniCredit Banky který ale přinejmenším pro letošek moc velkým optimistou není.

Nájem v deregulovaných bytech vzroste o 16 %

"Osobně si myslím, že nějaké reformy světlo světa spatří, ale ke kýženému optimu z hlediska potřeb ekonomiky budou mít daleko," tvrdí ekonom, podle kterého je i letošní rozpočet v kontextu rozsáhlých úspor v jiných zemích Evropy "velmi měkký".

Text pokračuje pod grafem

Trochu příznivěji vidí věc Tomáš Knebl z Rentie. "Současná vláda má největší šanci za posledních deset let penzijní reformu provést,"tvrdí. I on ale uznává, že zatím není jasno, jak přesně chce vláda reformu provést.

K dopadům vládních škrtů přitom v roce 2011 přibude další citelný tlak na peněženky lidí. Ten přijde jednak kvůli deregulaci nájmů a jednak kvůli rostoucím cenám komodit na globálních trzích.

Podle Ministerstva pro místní rozvoj se deregulace nájemného týká celkově přibližně 750 000 bytů, přičemž u 450 tisíc bytů by měla letos deregulace nájemného skončit a u 300 tisíc by měla skončit až v roce 2012. Tam, kde deregulace probíhá, očekává ministerstvo průměrné zvýšení nájemného v roce 2011 ve výši 16 %.

S utahováním inflace posílí koruna

"Růst cen komodit nabral zejména v posledních dnech docela na obrátkách a ceny potravinářských i energetických komodit se mohou spolu s deregulací nájemného v inflaci promítnout docela výrazně," myslí si David Marek z Patrie.

Text pokračuje pod grafem

Podle Jana Čermáka z ČSOB proto na zvyšování úrokových sazeb, které v regionu zahájila maďarská centrální banka MNB, postupně naváže polská centrální banka, k níž se s odstupem v roce 2011 přidá i ČNB.

"Dá se přitom očekávat, že zahájení cyklu utahování měnové politiky v Polsku a ČR bude doprovázeno zpevňováním zlotého, respektive koruny," předpokládá Čermák.

Konflikt roku: lékaři proti všem

Za zásadní otázku letošního roku považuje Pavel Sobíšek z UniCredit také stávající protesty lékařů

"Lékaři hrají o prestiž jejich povolání v očích veřejnosti, vláda hraje o své přežití, obě strany si berou pacienty jako rukojmí. Neumím si představit výsledek, při němž by obě strany získaly, zato však si umím představit, že obě strany ztratí," obává se ekonom.


 

Právě se děje

Další zprávy