Vítkovice posilují. Manažer roku ale nemá klidné spaní

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
7. 6. 2013 20:15
Firmy z holdingu Vítkovice generují zisk, ale majitele čeká splácení úvěrů
Jan Světlík, většinový majitel vítkovického holdingu
Jan Světlík, většinový majitel vítkovického holdingu | Foto: Karel Toman

Ostrava - Na začátku loňského roku Jan Světlík doufal, že po slabém roce 2011 čeká jeho strojírenský holding Vítkovice nejméně dvacetiprocentní růst obratu i zisku. Kvůli krizi to zůstalo jen v rovině přání.

Deník Insider v pátečním vydání publikoval dosud neuveřejněné údaje o výsledcích Světlíkových firem. Tři nejdůležitější z nich - generující přes polovinu holdingových příjmů - tedy Vítkovice Cylinders, Vítkovice Heavy Machinery a Vítkovice Power Engeneering, jsou na tom sice lépe než předloni, na dvacetiprocentní růst celého holdingu to ale nestačí.

S odvoláním na zdroje uvnitř firmy Insider píše, že Vítkovice Cylinders v roce 2012 při dvoumiliardovém obratu vydělaly 30 milionů korun. Vítkovice Power Engeneering obrátily předloňskou 60milionovou ztrátu k zisku 52 milionů korun. Heavy Machinery loni zůstala ve ztrátě s  prodělkem 56 milionů (to je ale výrazně lepší výsledek než předloňský prodělek 115 milionů).

Největší zisk ve skupině zřejmě vykáže neproduktivní střešní společnost Vítkovice a. s., která jednotlivé výrobní podniky vlastní a zajišťuje pro ně služby. Ta už chystá valnou hromadu, v jejíž pozvánce oficiálně hlásí zisk 457 milionů a obrat 1,9 miliard Kč.

"Letos tržby holdingu dál porostou," cituje Insider mluvčí holdingu Evu Kijonkovou.

Vítkovice však za sebou mají investiční smršť, kterou nyní budou muset splácet. "Před krizí se v Heavy Machinery dělalo ročně na 300 klikových hřídelí, modernizací se kapacita výroby zdvojnásobila, jenomže teď není odbyt ani pro původní množství," řekl jeden z manažerů firmy.

BYZNYS v deníku Insider

Proč se hospodaření Vítkovic nevyvíjí tak, jak si Jan Světlík po prvním roce krize představoval? Nejmocnější český strojař a jeho holding v podrobné analýze Zuzany Kubátové v deníku Inisder.

 

Právě se děje

Další zprávy