Vítkova firma plánuje zbourat sídliště Janov

Veronika Skálová Veronika Skálová
18. 4. 2011 11:29
Jeden z plánů CPI - sestěhovat obyvatele a zbytek domů zbourat
Janovské sídliště.
Janovské sídliště. | Foto: Ondřej Besperát

Litvínov - Namísto opravy šesti stovek bytů raději celé neslavně známé litvínovské sídliště Janov zbourat a všechny stávající nájemníky přestěhovat do jednoho bloku domů.

Jako jeden z možných plánů představila tuto verzi realitní společnost CPI Group, která patří do impéria Radovana Vítka. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Firma na sídlišti vlastní asi šest set bytů a tuto možnost už představila i litvínovské radnici.

"Umím si představit takovou kacířskou myšlenku - sestěhování těch stávajících nájemníků do jednoho bloku domů a pro zbytek domů demolici," řekl HN generální ředitel CPI Zdeněk Havelka.

Jeden z domů na sídlišti je zcela neobyvatelný, asi poloviny bytů, které CPI na Janově vlastní je neobydlená a nedaří se do ní sehnat nájemníky.

"To sídliště si nese obrovské stigma. Nemám pocit, že tento domovní fond lze smysluplně opravit," řekl Havelka.

Vedení Litvínova se ale radikální plán příliš nezamlouvá, dalo by přednost opravě bytů před jejich stržením.

"Situace v lokalitě by se ještě zhoršila. My chceme spíše CPI pobídnout k čerpání dotací na rekonstrukci janovského sídliště," řekla litvínovská místostarostka Erika Sedláčková.

Ani CPI nemá úplně jasno v tom, jak by s uvolněnými pozemky naložilo. "Postavíme tam něco jiného, nebo se na tom místě bude jednou těžit uhlí," podotkl Havelka s tím, že pod sídlištěm jsou zásoby hnědého uhlí.

Společnost navíc není jediným majitelem domů, asi dvě třetiny všech janovských bytů patří družstvu Krušnohor, které by se na plánech muselo podílet.

 

Právě se děje

Další zprávy