Vítkova CPI bude nakupovat, má úvěry za 3,6 miliardy

ČTK ČTK
26. 11. 2013 9:59
Peníze od bank CPI použije na akvizice nemovitostí z realitních fondů Endurance.
Radovan Vítek
Radovan Vítek | Foto: ČTK

Praha - Realitní a investiční skupina CPI Group podnikatele Radovana Vítka získala dva bankovní úvěry za celkem 3,64 miliardy korun na akvizice nemovitostí z realitních fondů Endurance, které skupina před časem ovládla. Informoval o tom mluvčí skupiny Jan Burian.

"První úvěr ve výši 97 milionů eur (2,65 miliardy korun) na tři administrativní budovy v Praze, jmenovitě sídlo společnosti ČEZ, Luxembourg Plaza a Besnet, poskytuje dvojice Raiffeisenbank a Komerční banka. Druhý úvěr na polské nemovitosti Orco Tower ve Varšavě a nákupní centrum Galeria Orcana v Lublině ve výši 36,5 milionu eur (995 milionů korun) poskytla Bank Zachodni WBK ze skupiny Santander Group," upřesnil Burian.

Realitní fondy Endurance Office I a Endurance Office II dříve patřily do skupiny Orco. Jejich hodnota přesahuje 330 milionů eur (zhruba devět miliard korun). Součástí fondů je několik lukrativních nemovitostí v Praze, Varšavě a Budapešti. Vítek je prostřednictvím společností Gamala a Crestline největším akcionářem skupiny Orco, v níž ovládá 29,65 procenta akcií.

Před nedávnem skupina CPI získala také dvoumiliardový úvěr na financování výstavby komplexu Quadrio, který roste v Praze nad zastávkou metra Národní. Tento úvěr financují německá banka Helaba a česká UniCredit Bank ČR.

Vítkova CPI patří k největším realitním investorům v Česku. Vlastní celkem 12 600 nájemních bytů a po společnosti RPG Byty je druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v tuzemsku. Skupina CPI má rovněž pod kontrolou a ve správě stovky tisíc metrů čtverečních obchodních ploch a kanceláří, vlastní i hotely a sklady. Hodnota majetku skupiny loni vzrostla na 64,7 miliardy korun, o rok dřív byla 57,2 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy