Víte to? Česká vanilková zmrzlina je jiná než německá

Radek Pecák Radek Pecák
13. 7. 2010 22:33
Nejprodávanější zmrzlinou v Česku zůstává Míša
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zmrzlinová sezóna podle společnosti Unilever, která vyrábí nejprodávanější světovou zmrzlinu Algida, sice v Česku vinou chladného jara začala později, nyní ale už spotřeba výrazně vzrostla.

"Od začátku roku až do konce května bylo ve srovnání s minulým rokem chladněji, což také zpomalilo prodej zmrzliny v porovnání s rokem 2009. V červnu jsme naopak díky teplému počasí prodali oproti loňskému roku více zmrzlin. V tuto chvíli je výroba a distribuce zmrzlin plně vytížena, poptávku spotřebitelů ale zvládáme pokrýt," říká Martin Molčan, manažer značky Algida..

Český trh je podle něho tradičně silně sezónní a velmi závislý na počasí, na rozdíl například od jiných evropských zemí. "Přesto se dá říci, že tato sezónnost se začíná snižovat a Češi začínají ke zmrzlině přistupovat jako k pochoutce vhodné pro celoroční konzumaci," dodává Molčan.

Ve srovnání s evropskými trhy však Češi ve spotřebě zmrzlin stále zaostávají. V Americe je nejvyšší spotřeba zmrzliny na osobu - přes 24 litrů za rok. Australané a Mexičané spotřebují přes 20 litrů na osobu za rok. V Evropě se nejvíce zmrzliny spořádá na severu (Finsko a Švédsko). V ČR je spotřeba jen něco přes 5 litrů na osobu za rok.

Vanilka a čokoláda jsou stálice

Příchutě, které mají Češi v oblibě, jsou podobné jako v okolních zemích Stále nejpopulárnější jsou příchuti vanilka a čokoláda, pro Čechy je ale dále velmi typická příchuť tvarohová. STo dokládá skutečnost, že nejprodávanější zmrzlinou na českém trhu je jednoznačně Míša.

Jenže vanilková příchuť ale není v Česku stejná jako v zahraničí. Podle Olgy Benešové, manažerky vývoje značky Algida, je příznakem vyspělého zmrzlinového trhu právě diverzifikace chuti, barvy a vůně: „Některé národy chtějí barvu bílou, jinde prosazují smetanovou nebo nažloutlou. Někdo tvrdí, že správná chuť vanilky je silně vanilínová, Francouzi chtějí "bourbon vanila", Němci požadují vanilku mandlové chuti.

České zmrzliny jsou podle ní daleko méně sladké než například ty, které jsou určeny na řecký trh. Řekové naopak sladké milují.  Česká vanilková zmrzlina má také poměrně světlou barvu.

 

Právě se děje

Další zprávy