Visa spočítala, že Ježíšek bude štědřejší než loni

Zdeněk John
23. 12. 2009 7:33
Rekord v použití platebních karet padne den před Štědrým dnem
Foto: VISA

Praha - Zhruba o deset procent štědřejší jsou lidé v těchto hodinách v porovnání s loňskými Vánocemi.

Jeden z největších platebních systémů v Evropě, asociace Visa Europe, oznámila, že den před Štědrým dnem očekává nový rekord v platbách platebními kartami. Během středy zpracuje Visa přes 27 milionů transakcí za zhruba 1,4 miliardy euro. Pokud se její předpoklad vyplní, bude to znamenat desetiprocentní navýšení oproti roku 2008.

Spolehlivý indikátor

Visa své předpoklady zakládá na aktuálních letošních údajích a nákupních trendech zaznamenaných v předchozích vánočních obdobích. A její údaje jsou vypovídající: z každých  devíti eur, které jsou v Evropě zaplaceny, je víc než jedno euro placeno právě kartami Visa a považují se tedy za spolehlivé indikátory trendů mezi spotřebiteli.

Nejvytíženější hodinu očekávají provozovatelé bankovních karet přímo na Štědrý den. Dopoledne mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou se protočí až 850 za vteřinu. Také tady je rekord vyšší než před rokem, kdy už ekonomická krize úřadovala ve většině zemí. Loni byl hodinový rekord během Štědrého dne 730 transakcí.

Rozsáhlé blokace

"I v České republice lze jednoznačně zaznamenat, že v porovnání s předchozím obdobím výrazně roste počet transakcí a objem plateb uskutečněných prostřednictvím karet," uvedl Miloslav Kozler, regionální manažer a zástupce asociace Visa Europe pro Česko a Slovensko.

Visa i její konkurence Eurocard/Mastercard před pár týdny spustily jednu z největších bezpečnostních operací kolem platebních karet.

Po jejich varování před podezřelým únikem dat ve Španělsku přistoupily banky k blokování a výměně desetitisíců karet po celé Evropě.

Operace, bezprecedentní svým, rozsahem,  se dotkla i Čechů. Jen ČSOB zablokovala nakonec šest tisíc karet, další banky hlásily stejné případy v řádů stovek. 

 

Právě se děje

Další zprávy